Maarten Cuvelier/welkomlynx.be

Eindelijk fotobewijs van "het spook van het bos": de lynx is terug in ons land

Eind augustus heeft een onbemande wildcamera een foto kunnen maken van een lynx in de Semoisvallei. Daarmee is voor het eerst onomstotelijk bewijs geleverd dat de lynx terug is in ons land. Het uiterst schuwe roofdier, dat heel lang onder de radar kan blijven, was bijna tweehonderd jaar verdwenen uit België. Al jaren zijn er vage waarnemingen en wordt gespeculeerd over een terugkeer, maar dat kon tot nu toe nooit bevestigd worden.

De lynx – voluit Euraziatische lynx – is een grote katachtige, van het formaat herdershond. Kenmerkend zijn de gevlekte vacht, de pluimpjes op de oren en de korte staart. Hij heeft lange, brede poten waarmee hij goed over de sneeuw kan lopen. Lynxen zijn uiterst schuw, het zijn eenzaten die leven in zeer uitgestrekte, bosrijke gebieden en dan ook nog eens de schemeruren verkiezen.

Vroeger kwam de lynx bij ons in het wild voor, maar hij verdween hier door toedoen van de mens. Bijna twee eeuwen lang ontbrak het dier in onze natuur. Er wordt wel al jaren gespeculeerd over de terugkeer van de lynx in ons land, al ontbrak daar altijd het onomstotelijke bewijs voor. Ze kunnen hun aanwezigheid goed verborgen houden en heel lang onder de radar blijven. Er zijn al wel zichtwaarnemingen geweest, maar die konden nooit echt bevestigd worden.

Maar nu is het eindelijk wel gelukt om "het spook van het bos" vast te leggen op camera. Op 27 augustus maakte Maarten Cuvelier, vrijwilliger bij Landschap vzw en Welkom Wolf, met een onbemande wildcamera een prachtige foto van een lynx in de Semoisvallei. Meer details over de exacte locatie worden bewust niet gegeven.

Maarten Cuvelier/welkomlynx.be

"Niet zomaar een toevallige passage"

Landschap vzw en Welkom Wolf waarschuwden het wetenschappelijke Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en Réseau Loup, het meldpunt voor grote roofdieren in Wallonië. Réseau Loup kreeg al sinds eind februari meldingen uit dezelfde regio, zelfs met foto’s, maar die waren te onduidelijk om 100 procent zekerheid te verschaffen. Maar de nieuwe foto neemt alle twijfels weg. "Met een eerste registratie van dit nieuwe exemplaar eind februari en opnieuw één eind augustus, mag redelijkerwijze worden uitgegaan van een gevestigd territorium", klinkt het.

Hoe lang de lynx al in de Ardennen voorkomt, blijft een vraagteken. Vanaf 1990 waren er regelmatig zware vermoedens over de aanwezigheid van de lynx in de Voerstreek en in de Hoge Venen, maar de aanwezigheid daar was wellicht niet permanent en de waarnemingen doofden uit rond 2007.

Er zijn de laatste jaren geregeld allerhande, niet-verifieerbare waarnemingen in de Ardennen. Landschap vzw en Réseau Loup gaan ervan uit dat de aanwezigheid van de lynx veel pertinenter is dan zomaar een toevallige korte passage. Ze sluiten niet uit dat het dier als soort al jaren in de Ardennen leeft of er minstens met enige regelmaat op bezoek is.

Volledig wild

Zwitserse, Franse en Duitse specialisten hebben de foto beoordeeld en zijn er zeker van dat het om een volwassen exemplaar gaat, volledig wild en in uitstekende conditie. Waar deze lynx vandaan komt, is niet duidelijk.

Hij maakt alleszins geen deel uit van een herintroductie-programma, want hij is niet gezenderd. Mogelijk is hij of een van zijn voorouders een afstammeling van lynxen die in het verleden of recent opnieuw geïntroduceerd zijn in Duitsland en Frankrijk. In beide landen leven populaties die het gevolg zijn van herintroductie.

Welkom Wolf en Réseau Loup zijn blij met de terugkeer van de lynx in ons land. Hij was in het verleden net als de wolf een vaste bewoner van ons land en zorgt als roofdier voor een natuurlijk evenwicht. Hij jaagt vooral op knaagdieren, haasachtigen en hoefdieren zoals reeën. Een lynx mijdt mensen als de pest en is dus absoluut ongevaarlijk, benadrukken de organisaties.

WWF-België noemt de waarneming "heuglijk" nieuws. De natuurorganisatie vindt het ook "opmerkelijk, omdat de dichtstbijzijnde populatie in Duitsland ver van ons verwijderd is en de weg naar België veel obstakels heeft". Volgens de organisatie zou België 20 tot 30 lynxen kunnen huisvesten als men natuurgebieden met elkaar zou verbinden.

Bekijk hier de journaalreportage (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Welkom Lynx

Landschap vzw, die ook Welkom Wolf beheert, heeft een meldpunt opgericht. Alle mogelijke waarnemingen van een lynx, ook onzekere, kunnen gemeld worden op www.welkomlynx.be (de url linkt voorlopig nog door naar Landschap vzw, maar mogelijk komt er een aparte website).

Lynx in de Voerstreek?

De voorbije jaren waren er dus al meermaals meldingen of waarnemingen van een vermoedelijke lynx in ons land, maar die konden nooit officieel bevestigd worden. Zo maakten twee agenten deze beelden op 3 november 2017 in Sint-Martens-Voeren. "Te groot en een te korte staart om een wilde kat te zijn, lijkt wel een lynx, maar is daarvoor wat ondermaats", was de mening. Het vermoeden was er dus wel, maar op basis van deze beelden kon het niet 100 procent bevestigd worden.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen