Jongeren vragen in Hasselt een eerlijk proces voor overleden Dia na studentendoop Reuzegom

Een 40-tal jongeren van Actief Linkse Studenten en scholieren hebben vrijdagmiddag geprotesteerd tegen het feit dat de zaak voor overleden student Sanda Dia werd uitgesteld. De jongeren geloven niet dat er een eerlijk proces zal komen. Normaal moesten de 18 Reuzegommers vandaag voor de raadkamer verschijnen, maar de zitting werd uitgesteld. 

"Justice for Sanda!” scandeerden de actievoerders die rond het middaguur voor het Hasseltse gerechtshof verzamelden. Maar ook “KU Leuven, neem initiatief! Geen racisme op onze unief!” Volgens de betogers zijn de Reuzegommers dan ook lang niet de enige studentengroep die er met een symbolische straf vanaf komt omdat ze connecties hebben in universitaire kringen. “We strijden tegen seksistische, racistische en elitaire studentenclubjes”, zegt Frede Verleye van Actief Linkse Studenten en Scholieren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dure advocaten

Het feit dat de zaak werd uitgesteld, beroert de gemoederen. “Vandaag zien we dat de dure advocaten van de Reuzegommers na 20 maanden extra vragen stellen zodat het proces wordt uitgesteld.  Wij vrezen dat dit op termijn zal ontaarden in een doofpotoperatie. We willen dat er geen voorkeursbehandeling wordt gegeven aan deze studenten omdat ze tot de zogenaamde "elite" behoren", aldus Verleye. 

"Verder onderzoek krijgt nu voorrang"

Het parket laat weten dat alles volgens de normale procedure verloopt. “Als advocaten bijkomend onderzoek vragen, wordt de zitting uitgesteld”, verduidelijkt Anja De Schutter van het parket van Limburg. “Als partijen vinden dat het onderzoek niet volledig is, kunnen zij de onderzoeksrechter vragen om een aantal punten verder uit te klaren. Zolang die verzoekschriften niet zijn afgewikkeld, en de onderzoeksrechter nog niet heeft beslist of verder onderzoek nodig is, kan de raadkamer niet doorverwijzen naar de correctionele rechtbank. Dit krijgt nu even voorrang”, besluit De Schutter.

Op de Oude Markt in Leuven zal vanavond vredevol protest gevoerd worden om een eerlijk proces te vragen over de dood van Sanda Dia. 

 

Meest gelezen