Ronny De Coster

Joshua uit Oudenaarde verbouwt kapel na miraculeuze genezing broer

De 32-jarige Joshua uit Oudenaarde is de Heilig Hart-kapel in Welden, deelgemeente van Oudenaarde, aan het verbouwen. Hij doet dat uit dank voor de genezing van zijn broer Josi. Die laatste heeft een zwaar ongeval achter de rug waardoor de dokters dachten dat hij het niet zou overleven. "Het zag er naar uit dat hij zou verder leven als een plant. Maar door een mirakel heeft hij het toch overleefd", zegt Joshua dankbaar.

De 27-jarige Josi uit Oudenaarde viel eind vorig jaar in slaap achter het stuur. Hij raakte van de weg af en werd zwaar gewond. "Mijn jongere broer heeft op 19 november vorig jaar een heel zwaar ongeval gekregen", legt Joshua uit. "Een vangrail zat dwars door zijn wagen waardoor de helft van zijn hoofd was afgesneden. Toen onze vader en ik toekwamen in het ziekenhuis vroegen de artsen al snel wat er mocht gebeuren met de organen van Josi. De dokters zeiden dat Josi eigenlijk geen kans maakte. Toen ben ik beginnen te bidden."

Nachten heb ik wakker gelegen en gebeden om te vragen dat mijn broer dit drama zou overleven
Joshua Vanluchene uit Oudenaarde

Josi was ondertussen in een coma. Maar na 26 dagen ontwaakte hij. "Het is zwaar geweest maar na verschillende hersenoperaties is hij op 12 maart uit het ziekenhuis kunnen gaan", zegt Joshua. "De dokters noemen zijn genezing wonderbaarlijk, al is de revalidatie wel heel zwaar."

'Nachten heb ik wakker gelegen en gebeden om te vragen dat mijn broer dit drama zou overleven. Maar toen kreeg ik ook het idee om een kapel te bouwen of te restaureren", zegt Joshua. "Ik ben onmiddellijk op zoek gegaan. Ik kreeg te horen dat er een te koop stond bij mij in de buurt. Toen de verkoper hoorde waarom ik de kapel wilde kopen, heeft hij me die gewoon gratis gegeven." Joshua is nu hard aan het werk in de kapel: "Het gebouwtje was volledig verwaarloosd en ik ben nu het dakje aan het vernieuwen."

Opbrengst voor verkeersslachtoffers

Joshua restaureert het kapelletje als dank voor de genezing van zijn broer, maar ook omdat hij andere mensen wil helpen. "Ik ga vanuit de kapel ook noveenkaarsen verkopen. De opbrengst daarvan ga ik schenken aan goede doelen die verkeersslachtoffers steunen", legt hij uit, "want het is financieel heel moeilijk voor sommigen van hen. Mijn broer moest voor de reconstructie van zijn schedel een helm dragen, dat kostte 500 euro. Niet iedereen kan dat zomaar betalen."

We hangen als gezin heel erg aan elkaar. Ik heb Josi ook beloofd dat we samen het kruis op de kapel zullen zetten
Joshua Vanluchene uit Oudenaarde

Hij is van plan om de kapel alle dagen open te houden. "Zo kunnen mensen die zelf een ongeval hebben meegemaakt, of iemand kennen die dat achter de rug heeft hier terecht om te bidden. Ook mensen die een moeilijk moment hebben kunnen hier komen bezinnen."

Eigen project

"Ik doe zoveel mogelijk zelf", legt Joshua uit. "De kosten van bouwmaterialen vallen nog mee en ik heb het geluk dat er af en toe vrienden helpen." Joshua hoopt dat de kapel tegen eind deze maand al in orde is: "Dat zou moeten lukken. Het moet zeker volledig in orde zijn tegen Kerstmis." En wat met Josi ondertussen? "Het is zwaar geweest, maar hij is er nog. Hij mankt een beetje maar hij kan al 2 à 3 kilometer rustig wandelen. We hebben ook afgesproken dat we samen het kruis op de kapel gaan zetten."

kasto80

Meest gelezen