Kleinkunstzanger Luk Bral (71) overleden

In Sint-Amandsberg is zanger en kunstenaar Luk Bral overleden. In de jaren 70 had hij enkele hits. Zijn bekendste liedje is "Hallo, hier ben ik dan." Hij deed ook een gooi naar het Eurovisiesongfestival. Bral leefde jaren als straatzanger in Parijs en Londen.

Luk Bral, geboren in 1949 in Drongen, studeerde kleinkunst aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Hij ging aan de slag bij de toenmalige BRT, en werkte zowel voor televisie als voor radio, op Omroep Antwerpen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In de jaren 70 bracht hij enkele singles uit. "Hallo, hier ben ik dan" is zijn bekendste liedje, naast "He, he, 't is zomer" en "Een zonnige zondagmiddag". Luk Bral maakte drie langspeelplaten: "Vrije vogel", "Het tedere geweld" en "Beminnen". "Hallo, hier ben ik dan" haalde ook de Nederlande hitparade.

Hij zong ook in het Engels, met de "psychedelische" groep "Luk Bral's Plastic Dreamband", hier aangekondigd door Kurt Van Eeghem (die samen met Bral optrad met de kleinkunstgroep "Het ei") in "Hitring" (31 maart 1981): 

Videospeler inladen...

In 1975 nam Luk Bral deel aan de preselecties voor het Eurovisiesongfestival. Maar het was uiteindelijk Ann Christy die ons land vertegenwoordigde met "Gelukkig zijn".

Luk Bral kwam later aan de kost als straatmuzikant en tekenaar in Londen en Parijs.  De laatste jaren verbleef hij in een woonzorgcentrum in Sint-Amandsberg bij Gent.

In zekere zin was Luk Bral ook een pionier. "Hij zong openlijk en nogal in your face over zijn gevoelens voor mannen", zegt VRT-journalist André Vermeulen. 

Luister hier naar een gesprek met André Vermeulen over Luk Bral ("De wereld vandaag, Radio 1):

Uit het VRT-archief: "Oogstappel! Oogappel?" met Luk Bral (7 september 1976):

Videospeler inladen...

Meest gelezen