Radio 2

Kijk als een bij in Knokke-Heist! Kunstenaar Wim Tellier lanceert met BEE XXL een gigantische installatie

De werkwijze van Tellier is bekend: een groot geheel maken uit allemaal kleine foto's en dat inpassen in de omgeving. Hij exposeerde al in 60 landen, tot op de Zuidpool toe. Eerder al maakte hij een krab van drieduizend vierkante meter op het strand van Knokke-Heist of schreef hij reuzegroot het woord "respect" op het strand, wat hij dan filmde met de hulp van een helikopter.

Ditmaal wil Tellier een beeld geven van wat een bij ziet als ze naar een bloem vliegt. Hij paste eerst de zes gigantische bloemen in op bekende plaatsen in Knokke-Heist,  wat resulteerde in een film, maar als finale heeft hij ze ter hoogte van de Meerlaan op het strand gelegd. "Het idee achter BEE XXL is dat iedereen op zoek gaat naar zijn eigen schat", zegt Tellier. Hij fotografeerde zes inheemse bloemen en vergrootte die vijfhonderd keer. 

Van Knokke-Heist naar de wereld

Je kan dus BEE XXL bekijken als film, je kan naar de Meerlaan gaan om de reuzegrote bloemen te bekijken, of je kan zelfs wachten tot Tellier met zijn installatie op stap gaat. De man zoekt na het lanceren van een kunstinstallatie altijd wereldwijd nog andere steden om variaties op zijn verhaal te tonen, telkens opnieuw aangepast aan de plaatstelijke omgeving. Het gemeentebestuur is erg blij met het kunstwerk, ook al omdat de badplaats in 2015 werd verkozen tot "Bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen". 

Meest gelezen