KU Leuven start nieuw tuchtonderzoek naar studenten die betrokken waren bij fatale doop Sanda Dia

De KU Leuven start een nieuw tuchtrechtelijk onderzoek naar de studenten die betrokken waren bij het doopritueel waarbij Sanda Dia in december 2018 is overleden. De universiteit ontzegt ook tijdelijk aan de betrokken studenten de toegang tot de gebouwen van de KU Leuven. Zij krijgen tot het einde van het eerste semester van het nieuwe academiejaar geen toegang tot de universiteitsgebouwen. 

De KU Leuven had eerder al een tuchtmaatregel opgelegd aan de studenten die betrokken waren bij de Reuzegomdoop van 4 en 5 december 2018. De betrokken studenten kregen - op basis van de informatie die toen beschikbaar was - een maatschappelijke taakstraf en moesten ook een paper schrijven. Critici noemden die tuchtmaatregelen te licht. Verschillende medewerkers van de KU Leuven schreven daarover een maand geleden nog een open brief.

De universiteit heeft onlangs inzage gevraagd in het strafrechtelijk dossier. Dat verzoek is volgens de KU Leuven ingewilligd. "De universiteit maakt intussen gebruik van haar inzagerecht en is een nieuw tuchtrechtelijk onderzoek gestart", klinkt het.

Daarnaast heeft de KU Leuven ook beslist om de betrokken studenten tijdelijk de toegang tot de universiteitsgebouwen te ontzeggen. Die ingreep is bedoeld om "de onderwijs­activiteiten veilig en sereen te laten verlopen". "De betrokken studenten krijgen tot het einde van het eerste semester van het academiejaar 2020-21 geen toegang tot de universiteits­gebouwen en kunnen ook bij interactief afstandsonderwijs geen actieve rol opnemen. Zij krijgen wel de mogelijkheid tot het volgen van digitale lessen waarvoor geen contact met medestudenten vereist is", stelt de KU Leuven.

De universiteit geeft voorlopig geen verdere commentaar "om de sereniteit van de interne procedures en van de gerechtelijke procedure te bewaren". Eerder deze week maakte de Vrije Universiteit Brussel bekend dat ook zij een tuchtonderzoek starten naar een student die nu aan de VUB studeert maar destijds ook mogelijk betrokken was bij de fatale doop. 

Bekijk de analyse van Caroline Van den Berghe uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De zaak-Sanda Dia

Sanda Dia (20) zat in zijn derde jaar burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven toen hij lid wilde worden van studentenclub Reuzegom. Hij moest daarvoor deelnemen aan een extreem doopritueel dat twee dagen duurde, op 4 en 5 december 2018.

Sanda Dia overleefde dat doopritueel niet. Er werd een gerechtelijk onderzoek geopend dat nog steeds loopt.

Achttien leden van – de intussen ontbonden studentenclub - Reuzegom zijn in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, mensonterende behandeling en schuldig verzuim.

Gerechtelijk onderzoek

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar de fatale doop. Achttien leden zijn in verdenking gesteld. Normaal gezien moest de raadkamer vandaag beslissen of zij voor de correctionele rechter zouden moeten verschijnen, maar er is bijkomend onderzoek gevraagd en daardoor is de procedure geschorst.

Vanavond zijn er in Kessel-Lo bij Leuven zo'n 300 jongeren samengekomen tijdens een herdenkingsmoment voor Sanda Dia. Daar vroegen ze meer gerechtigheid voor Sanda Dia.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen