Boer Guido klinkt op een geslaagde zomer (Radio 2)

Gooik wil nog meer landbouwers motiveren om jeugdbewegingen op kamp te laten komen

De gemeente Gooik wil tegen volgende zomer nog meer landbouwers overtuigen om jeugdkampen te laten doorgaan op hun velden. Deze zomer moesten veel jeugdbewegingen plots op zoek naar extra ruimte om de groep in verschillende coronabubbels te kunnen opsplitsen. Landbouwer Guido Billens ontving dit jaar voor de eerste keer jongeren op zijn erf in Gooik.

In totaal hebben meer dan een 300-tal jongeren dit jaar hun zomerkamp doorgebracht op de boerderij van Guido Billens. In juli logeerde er een groep van 240 leden van Scouts Dilbeek, in augustus waren de Scouts van Dendermonde welkom. Lang hoefde Guido niet na te denken om zijn weide open te stellen. “Mijn zoon Samuel was vroeger voorzitter van de Jeugdraad. Hij moest niet veel moeite doen om mij te overtuigen. Ik vond het niet meer dan logisch om mijn terreinen ter beschikking te stellen en zo de jongeren uit de nood te helpen. Samuel was zelf ook jarenlang lid en leider van de Chiro hier in Gooik en ik herinner me hoe fijn hij het kamp altijd vond", vertelt Billen.

Ik heb een grote watertank die ze konden gebruiken, net als elektriciteit voor de koelkasten

Landbouwer Guido Billen

Een boerderij is niet automatisch een geschikte kampplaats. Toch kon Guido alle voorzieningen bieden die de jongeren nodig hebben voor een geslaagd kamp. “Aangezien ik een grote watertank heb, konden ze die ook gebruiken, net als elektriciteit voor de koelkasten. Verder liet ik hen vooral genieten van hun kamp, maar ze wisten dat ze met vragen en problemen altijd bij mij terecht konden."

Echt kampgevoel

En ook de jongeren zelf, zijn erg blij dat ze deze zomer bij boer Guido terecht konden. “We waren meteen verkocht door de ruime velden, het bos, de boomgaard en boerderij zelf. Bovendien kregen we nog heel wat tips met leuke speelplekken in de omgeving. Zo beleefden we een fijn én veilig kamp, dicht bij huis maar toch met een echt kampgevoel,” zegt leider Seppe Deman van de Dilbeekse Scoutsgroep Paloke.

De gemeente Gooik wil tegen volgend jaar in kaart brengen welke Gooikse landbouwers er nog meer hun terreinen willen openstellen. "Iedereen beslist dat natuurlijk voor zichzelf, maar ik kan het alleen maar aanraden. Ik doe volgend jaar weer mee", klinkt het bij Guido.

Meest gelezen