B&B Jetizo

Limburgse B&B-uitbater reageert op Spaanse code rood: “Waar baseert België zich op? Annulaties lopen binnen"

Erik Claes uit Genk baat een B&B uit in Spanje en reageert boos op de beslissing van onze overheid om heel Spanje rood te kleuren. Volgens hem is dat helemaal niet nodig. “De cijfers zijn hier helemaal niet zo dramatisch”, vertelt Claes in “Start Je Dag” op Radio 2 Limburg. 

Erik Claes baat samen zijn vrouw Elly de B&B ”Casa Jetizo” uit, in de buurt de Spaanse kustplaats Gandia. Dat doet het koppel al drie jaar. Claes is op z’n zachtst gezegd ontevreden met de nieuwe maatregel, maar kan er ook wel de humor van inzien. “Ze gooien in België met zoveel kleuren, dat je van niets meer versteld staat.”

“Dat Spanje nu code rood krijgt, verbaast me wel”, vervolgt Claes. “Niemand weet hier van iets. De bezettingsgraad op de intensieve afdelingen bedraagt hier 7 procent, en dat gaat niet enkel om coronapatiënten. Ik snap dus niet waar ze zich in België op baseren.”

De Belgische beslissing heeft onmiddellijk invloed op de B&B. “We krijgen al twee dagen annuleringen binnen. Die mensen hebben wel onmiddellijk een verblijf geboekt voor volgend jaar, daar zijn we heel dankbaar voor. Hopelijk duurt dit niet te lang. Op dit moment hebben we gasten uit Sint-Truiden en Bocholt en die mensen gaan wel gewoon verder genieten van hun vakantie. Ook zij snappen niet waarom die maatregel genomen wordt.”

De Belgische virologen blijven mekaar tegenspreken. In Spanje is het heel duidelijk: iedereen die ouder dan zes jaar is, moet tot eind 2021 een mondmasker dragen in het openbaar

Dat Spanje nu code rood wordt voor België, is volgens Claes slecht nieuws voor de Spaanse economie. “Verschillende sectoren in Spanje krijgen nu klappen door de beslissingen van een andere overheid. De cijfers zijn niet zo dramatisch. De Spaanse overheid denkt er ook nog niet aan om het land af te sluiten. Ik wil met diegenen die al die kleurencodes beslissen, graag eens een hartig woordje spreken. Ik ben er echt wel boos om. Ik weet van vier B&B-uitbaters dat ze ermee stoppen omdat ze gewoonweg niet weten wat er gaat gebeuren.”

Ook op de communicatie rond de maatregelen in ons land heeft Claes commentaar. “De Belgische virologen blijven mekaar tegenspreken. In Spanje is het heel duidelijk: iedereen die ouder dan zes jaar is, moet tot eind 2021 een mondmasker dragen in het openbaar. In België verandert men de maatregelen van stad tot stad.”

Bekijk ook de journaalreportage vanuit de luchthaven van Zaventem met getuigenissen van toeristen die hun reis inkortten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen