Videospeler inladen...

Preformateur Conner Rousseau (SP.A) wuift N-VA-kritiek weg: "Ik ga opkomen voor de Vlaming en voor alle Belgen"

Volgens preformateur Conner Rousseau is er zeker en vast een stap vooruit gezet in het proces van de federale formatie. Hij is naar eigen zeggen "bescheiden enthousiast" en roept de Vivaldi-partijen op om vanaf volgende week te bouwen aan een sterk regeerakkoord. Hij belooft ook de belangen van de Vlamingen te verdedigen. Volgens zijn collega Egbert Lachaert (Open VLD) willen de mensen zien dat de politiek de zaken in handen durft te nemen.

Vanmiddag hebben Egbert Lachaert (Open VLD) en de Vivaldi-partijen (Open VLD, MR, PS, SP.A, Ecolo, Groen en CD&V) eindelijk een doorbraak bereikt, waarop de opdrachthouder met nieuws naar koning Filip kon. Die heeft inmiddels diezelfde Egbert Lachaert en SP.A-voorzitter Conner Rousseau met een preformatieopdracht belast.

Ik hoop dat we echt onszelf kunnen overstijgen

Preformateur Conner Rousseau (SP.A)

"Er is absoluut vooruitgang", reageert Rousseau in "Het Journaal". "Daarom ben ik bescheiden enthousiast." Volgens hem is er nu voldoende vertrouwen tussen de zeven partijen. "Dit zal móeten lukken."

"We zijn in de grootste crisis sinds Wereldoorlog II", houdt de preformateur alle betrokkenen voor. "Ik hoop dat we echt onszelf kunnen overstijgen. Net als Egbert Lachaert vanmiddag op zijn persconferentie benadrukt hij dat het belangrijk is om met ieders bezorgdheden rekening te houden.

Op de kritiek vanuit N-VA-hoek dat Vivaldi geen meerderheid heeft in Vlaanderen, antwoordt hij dat perfecte oplossingen vandaag niet bestaan. "De Vlaming mag op zijn beide oren slapen: we zullen er alles aan doen om met hun wil en hun problemen rekening te houden. Ik ben ook Vlaming. Ik ga opkomen voor die Vlamingen en voor alle Belgen."

Bekijk hier het volledige gesprek met Conner Rousseau in "Het Journaal" en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

"We kunnen niet allemaal in ons vakje blijven kamperen", treedt Egbert Lachaert (Open VLD) Rousseau bij in "Terzake". Het is nu tijd om vooruit te gaan en de politiek terug leiding te laten nemen. De mensen willen zien dat de politiek de zaken in handen durft te nemen en dat het land weer geleid wordt." Die boodschap richt Rousseau ook aan zijn eigen partijachterban: "Ja, ik durf iets doen dat niet zo evident is voor de achterban van mijn partij." Nood breekt wet, dus.

Maar Lachaert kijkt uitdrukkelijk ook verder in de toekomst. "Voluntarisme is echt wat mensen voor een stuk kunnen gebruiken om terug dat geloof in de politiek te hebben."

Vandaar dat hij zijn blik richt op 2030. "We moeten de mensen niets wijsmaken. Deze crisis heeft veel menselijk leed teweeggebracht, maar ook veel geld gekost. Vandaar dat je hervormingen op langere termijn moet bekijken. Je kan niet vanaf dag 1 zeggen dat je dit of dat gaat doen, maar je kan wel een traject in elkaar steken."

Vanaf maandag gaan de twee preformateurs weer aan de slag. Vanaf morgen is er weer radiostilte, aldus Lachaert.

Bekijk hieronder het gesprek met Egbert Lachaert in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen