Pixabay

LIVEBLOG - Spanje voortaan bijna volledig rode zone, "Advies om crisiscel samen te roepen in 26 gemeenten"

Spanje is voortaan bijna volledig een rode zone, waardoor alle niet-essentiële reizen - zoals vakanties - verboden zijn. Wie terugkeert moet zich laten testen en verplicht in quarantaine. Ondertussen blijkt dat er nog 26 gemeenten zijn met veel besmettingen, waardoor Sciensano adviseert om een crisiscel samen te roepen. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Heel Spanje voortaan code rood: alle niet-essentiële reizen verboden

Sinds 16 uur vanmiddag is Spanje bijna volledig een rode zone. Alle niet-essentiële reizen - zoals vakanties - zijn dus verboden. Wie terugkeert, moet zich verplicht laten testen én twee weken in quarantaine. Enkel Tenerife is nog code oranje. 

Bekijk hier onze kaart:

Sciensano: "Advies om crisiscel samen te roepen in 26 gemeenten"

26 gemeenten in ons land krijgen de raad de lokale crisiscel samen te roepen, omdat het aantal coronabesmettingen er nog te hoog ligt. Dat zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht. Die crisiscel moet de huidige coronasituatie op lokaal niveau analyseren en eventueel bijkomende maatregelen nemen.

De Risk Assessment Group (RAG), die de coronarisico's in ons land analyseert, maakt op regelmatige basis een beoordeling van de situaties in de gemeenten op basis van de cijfers, de trend van de cijfers, het percentage positieve testen en de aard van lokale uitbraken. Wanneer de situatie ongunstig blijkt, kan die vragen om de lokale crisiscel samen te roepen.

"Dat is momenteel het geval voor 26 gemeenten", zegt Van Gucht. "Het gaat onder andere om de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk gewest, de stad Antwerpen, Borsbeek, Vilvoorde, Machelen, Grimbergen, Wemmel en Kraainem."

"In de lokale crisiscel wordt onder andere beslist of scholen van code geel naar code oranje of rood moeten overschakelen. In dat geval zouden leerlingen vanaf het derde middelbaar nog maar om de twee weken naar school kunnen gaan."

"Het is belangrijk om te vermelden dat dit niet noodzakelijk betekent dat in deze gemeenten de scholen naar code oranje zullen omschakelen", benadrukt Van Gucht. Voor de Vlaamse scholen heeft minister van Onderwijs Ben Weyts daarover het laatste woord.

Onze reporter Katty Allaert sprak met Steven Van Gucht, bekijk hieronder het verslag  in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bijna 9.000 nieuwe besmettingen in Frankrijk, een nieuw record

In Frankrijk zijn er de afgelopen 24 uur bijna 9.000 nieuwe gevallen van COVID-19-besmetting geregistreerd. Dat is een nieuw record sinds het begin van de epidemie en de start van de grootschalige tests. 

In totaal werden sinds donderdag 8.975 nieuwe positieve diagnoses geïdentificeerd. Dat is het hoogste cijfer sinds er op grote schaal is getest. Dinsdag en woensdag waren er telkens meer dan 7.000 nieuwe besmettingen.

School in Machelen gaat naar code oranje

De technische school GISO in Machelen gaat vanaf maandag 7 september op haar eigen vraag naar code oranje. Daarmee is het één van de eerste scholen die dat doet. Concreet wil dat zeggen dat de leerlingen van de tweede en derde graad halftijds op school en halftijds thuis online les zullen volgen. Leerlingen van de eerste graad kunnen gewoon naar school blijven gaan.

Lees hier meer:

Anderlecht: "Nergens twee mensen naast elkaar in het stadion"

Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt heeft in De Ochtend op Radio 1 meer uitleg gegeven bij de plannen van paars-wit om opnieuw supporters toe te laten in het stadion. "We zullen aan iets minder dan een derde van onze normale capaciteit zitten", zegt Van Eetvelt.

Lees meer bij Sporza:  

Eerste overlijden in Nieuw-Zeeland door corona sinds mei

Nieuw-Zeeland heeft vanmorgen het eerste overlijden als gevolg van corona gemeld sinds eind mei. Een vijftiger is overleden in een ziekenhuis in Auckland nadat hij al enkele dagen op de dienst intensieve zorg opgenomen was.

Nieuw-Zeeland kreeg internationaal lof voor de manier waarop het meteen na de uitbraak van corona dit voorjaar maatregelen nam om het virus in te dijken. Er werden heel strenge maatregelen genomen en het was een van de eerste landen die konden melden dat er geen lokale besmettingen meer waren.

Er waren meer dan 100 dagen zonder lokale besmettingen. In Auckland, de grootste stad in Nieuw-Zeeland, is er een cluster van meer dan 100 besmettingen gemeld. In totaal zijn nu 1.764 besmettingen geregistreerd in Nieuw-Zeeland, 22 mensen zijn overleden.

Meer dan 40 kinderen uit Herzele onnodig in quarantaine na foute coronatest

In Herzele mogen 42 leerlingen opnieuw naar school na een valse coronabesmetting. Op een sportkamp testte 1 kind positief, alle andere deelnemers moesten verplicht in quarantaine en misten zo de eerste schooldag. Later bleek het vals alarm, er was een vergissing gebeurd in het laboratorium.

Lees meer in het artikel:

Bussen van De Lijn sinds start schooljaar te vol: "Extra bussen inzetten op drukke trajecten"

De bussen van De Lijn zitten sinds de start van het schooljaar te vol, zegt de christelijke vakbond ACV. De vakbond wijst op het gevaar voor verspreiding van het coronavirus. De chauffeurs zijn niet genoeg beschermd en de reizigers, vooral scholieren en studenten, staan te dicht bij elkaar.

"Nog niet alle bussen zijn uitgerust met perfect afgesloten stuurposten. Eigenlijk is dat onverantwoord", zegt Geert Witterzeel van het ACV. "Onze chauffeurs zijn bang en dat zeggen ze niet vlug."

Hij ziet maar één echte oplossing om mensen veilig te vervoeren. "Op een traject waar de bussen stampvol zitten, zouden ze extra bussen moeten inzetten. De studenten zijn dan automatisch verspreid en dan vervoer je ze op een menswaardige manier."

Lees meer in het artikel:

Silvio Berlusconi (83) opgenomen in het ziekenhuis

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi (83) is opgenomen in een ziekenhuis in Milaan. Dat heeft zijn partij, Forza Italia, bekendgemaakt op Facebook. Eergisteren is bekendgemaakt dat hij besmet is met het coronavirus. Volgens de partij "baart het klinisch beeld van Berlusconi vooralsnog geen zorgen". Hij zou uit voorzorg zijn opgenomen.

De oud-premier verbleef de afgelopen dagen in quarantaine in zijn villa in Arcore, een plaats in de buurt van Milaan. Gisteren zei Berlusconi in een telefoongesprek met aanhangers van zijn partij nog dat hij geen koorts meer had en dat hij herstellende was. "Ik heb geen koorts en pijn meer. Ik wil iedereen ervan verzekeren dat ik redelijk oké ben."

Berlusconi besloot een test te ondergaan na een verblijf op het eiland Sardinië. Vorige maand is daar een sterke stijging van het aantal besmettingen geregistreerd.

Meer dan 83.000 besmettingen in één dag tijd in India

In India zijn de afgelopen 24 uur 83.341 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een van de hoogste dagcijfers ooit wereldwijd sinds de uitbraak van de pandemie. Er zijn volgens Johns Hopkins University nu 3.936.747 geregistreerde besmettingen in India.

Alleen al in augustus zijn er bijna 2 miljoen besmettingen bij gekomen. Pune, Mumbai, Delhi en Chennai zijn de zwaarst getroffen steden, maar ook in meer landelijke regio's als Uttar Pradesh en Bihar duiken er veel nieuwe besmettingen op.

De kans is groot dat India in de komende dagen Brazilië inhaalt als land dat wereldwijd het meeste aantal besmettingen heeft, na de Verenigde Staten. In Brazilië zijn er nu 4.041.638 besmettingen geregistreerd.

De voorbije 24 uur zijn in India 1.096 mensen overleden als gevolg van een besmetting, er zijn in totaal nu 68.472 overlijdens.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Weinig besmettingshaarden in horeca, zegt Agentschap Zorg en Gezondheid

Tot nu toe zijn er weinig besmettingshaarden vastgesteld in de horeca. Dat blijkt uit gegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat Agentschap kijkt waar er clusters van coronabesmettingen zijn, meerdere besmettingen dus, en dat blijkt maar zelden in de horeca te zijn. Toch zullen die contacten in de toekomst beter worden opgevolgd.

Lees meer in het artikel:

Belgische B&B-uitbater in Spanje: "We begrijpen code rood echt niet"

Gisteren kondigde Buitenlandse Zaken in ons land code rood af voor Spanje, op Tenerife na. Dat betekent dat niet-essentiële reizen naar daar verboden zijn. De maatregel gaat in om 16 uur vanmiddag. Dat is slecht nieuws voor de toeristische sector in het land. Martine Vanballart baat B&B Los Montes in de buurt van de stad Malaga uit en begrijpt niet waarom het hele land nu rood kleurt.

"In onze regio zijn heel weinig besmettingen. De Spanjaarden en de toeristen houden zich echt aan de maatregelen. Wij hebben het gevoel dat wij hier niet door corona getroffen zijn. Men heeft zonder nadenken heel Spanje code rood gegeven zonder na te kijken welke regio's echt getroffen zijn en welke niet", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "We snappen niet waarom België dit gedaan heeft."

We hadden in het voorjaar geen klanten door de lockdown, dit najaar hadden we veel herboekingen maar die vallen nu ook in het water. Ik verwacht dat we dit jaar zo goed als geen toeristen meer zullen krijgen.

Het merendeel van de gasten in de B&B, 75 tot 80 procent, komt uit België, maar die kunnen nu niet meer komen. De Belgen die er nog waren, zijn vanochtend vroeg vertrokken zodat ze voor 16 uur weer in ons land zouden zijn. "Dit is echt slecht nieuws. We hadden in het voorjaar al geen klanten door de lockdown, voor het najaar hadden we veel herboekingen maar die vallen nu ook in het water. Ik verwacht dat we dit jaar zo goed als geen toeristen meer zullen krijgen."

Financieel is het een zware dobber. "Ik heb de berekening gemaakt, ik schat dat we 80 procent verlies oplopen. Hier moet snel een einde aan komen. In het voorjaar kregen we steun van de Spaanse overheid, maar ik verwacht nu geen compensatie. Het is niet Spanje maar België dat deze maatregel oplegt."

Zolang er geen vaccin is en het code rood blijft, vreest Vanballart nog maar weinig toeristen te zien. "Ik hoop dat tegen de zomer van volgend jaar alles weer normaal kan verlopen."

Opnames "The Batman" liggen stil, "Robert Pattinson testte positief"

De opnames van de film "The Batman" in het Verenigd Koninkrijk zijn stilgelegd nadat iemand positief getest heeft op het coronavirus. Volgens entertainmentwebsites zou het gaan om acteur Robert Pattinson (34) zelf, die de hoofdrol speelt.

Filmmaatschappij Warner Bros verspreidde gisteren een mededeling waarin stond dat een medewerker van "The Batman"-productie in Groot-Brittannië positief getest heeft en volgens de richtlijnen in isolatie verblijft. Er wordt geen naam genoemd. Variety, Hollywood Reporter en Vanity Fair citeren bronnen die zeggen dat hoofdrolspeler Robert Pattinson ziek is. Warner Bros geeft geen commentaar, een vertegenwoordiger van Pattinson heeft nog niet gereageerd.

De opnames van "The Batman" zijn nu tijdelijk stilgelegd. Ze waren pas drie dagen geleden opnieuw opgestart. Midden maart waren ze stopgezet door de uitbraak van de corona-pandemie. De film had normaal gezien moeten verschijnen in juni 2021, maar dat is uitgesteld tot oktober 2021. De hoop is nu dat de opnames eind dit jaar afgerond kunnen worden.

Robert Pattinson is vooral bekend van zijn vertolking als vampier Edward Cullen in de "Twilight"-saga. Hij is de zesde acteur die na Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney, Christian Bale en Ben Affleck in de huid van de superheld kruipt.

Volledige klas van RHIZO Lyceum in Kortrijk moet in quarantaine

Een klas van het RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen in Kortrijk moet in quarantaine tot en met 16 september, omdat een van de leerlingen besmet is met corona. Het gaat om een klas van het vierde middelbaar. Daarnaast zijn er nog andere leerlingen op de school die zich laten testen.

Lees meer in het artikel:

Unicef neemt wereldwijde verspreiding eventueel vaccin voor zijn rekening

Als er een vaccin tegen COVID-19 is, zal Unicef de aanschaf en wereldwijde verspreiding ervan voor zijn rekening nemen. De kinderrechtenorganisatie gaat nauw samenwerken met fabrikanten en logistieke partners. Mogelijk wordt het de grootste en snelste operatie in de geschiedenis van vaccins. "We willen ervoor zorgen dat alle landen snel toegang hebben tot een vaccin als het beschikbaar is", klinkt het.

Unicef verspreidt jaarlijks meer dan 2 miljard vaccins in bijna 100 landen. In de laatste 20 jaar zijn meer dan 760 miljoen kinderen ingeënt, waardoor wereldwijd 13 miljoen doden zijn vermeden. Unicef zal die expertise dan ook inzetten om de aanschaf en verspreiding van een vaccin tegen COVID-19 te begeleiden.

De organisatie verbindt zich voor de operatie aan Covax, een internationaal initiatief dat de ontwikkeling en productie van medicijnen en vaccins tegen COVID-19 stimuleert. Verder is er ook een nauwe samenwerking met onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie, de Globale Alliantie voor Vaccinatie en Immunisatie (Gavi) en de Wereldbank.

Australië verlengt internationale reisbeperkingen met minstens drie maanden

Australië verlengt de internationale reisbeperkingen met minstens drie maanden om het land te beschermen tegen een verspreiding van het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Greg Hunt aangekondigd. "De gezondheidsautoriteiten stellen dat de binnenlandse en internationale situatie rond COVID-19 nog steeds een onaanvaardbaar risico vormt", zei hij.

Australiërs, met uitzondering van hulpverleners en reizigers die om dwingende redenen van familiaal belang moeten vliegen, mogen niet meer naar het buitenland. De grenzen blijven ook dicht voor bezoekers uit het buitenland. De restricties gelden al sinds 28 maart dit jaar en worden tot minstens 17 december verlengd.

In Australië overleden in totaal al 737 mensen na een besmetting met het coronavirus.

Meer dan 4 miljoen besmettingen in Brazilië

In Brazilië hebben de voorbije 24 uur 43.773 inwoners positief getest op het coronavirus. Daarmee is het aantal besmettingen gestegen tot boven de 4 miljoen. Er zijn nu 4.041.638 besmettingen geregistreerd, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Er zijn de voorbije 24 uur ook 834 overlijdens gemeld in het Latijns-Amerikaanse land. Het officiële dodental is opgelopen tot 124.614.

Na de Verenigde Staten is geen enkel ander land ter wereld zo hard getroffen door de coronapandemie.

Kunnen we naar Nederland: code oranje voor 7 provincies

België heeft op dit moment voor een aantal Nederlandse provincies code oranje afgekondigd. Het gaat om Nederlands-Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht. Daarbij zitten dus ook provincies vlak bij de grens met ons land.

Naar gebieden met deze code oranje mag je wel nog reizen, maar Buitenlandse Zaken vraagt om je bij terugkomst te laten testen en vrijwillig in quarantaine te gaan. Concreet wordt afgeraden om ernaartoe te gaan als het niet moet. Winkelen in Maastricht of een uitstapje naar Eindhoven, het lijken voorlopig geen goede ideeën.

De coronacijfers: besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens dalen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft licht dalen.

 • In de week van 25 tot 31 augustus werden er gemiddeld 439 besmettingen per dag vastgesteld. Dat zijn er 8 procent minder dan in de week daarvoor.
 • "Rond 10 augustus stelden we een piek van gemiddeld ongeveer 900 besmettingen per dag vast. Dat aantal is sindsdien traag maar gestaag aan het dalen, tot waar we nu zitten", zegt Steven Van Gucht. "Op weekbasis zien we de cijfers nog altijd dalen, maar als we naar de laatste dagen kijken, zien we een stabilisatie. We moeten afwachten hoe dat de komende dagen zal evolueren."
 • In Brussel worden de meeste besmettingen opgetekend: de voorbije week waren het er gemiddeld 115 per dag. Dat is een daling met 11 procent in vergelijking met de week ervoor. In Antwerpen waren er gemiddeld 82 per dag, een daling van 22 procent.
 • In vier provincies (West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Limburg en Luik) nemen de besmettingen toe, maar in absolute cijfers blijft het beperkt. "Gemiddeld 40 per dag", zegt Steven Van Gucht.
 • Er zijn nu alles samen 86.544 besmettingen geteld sinds het begin van de epidemie in ons land.
 • Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt. De voorbije week werden gemiddeld 16 mensen per dag opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. De week ervoor waren er nog gemiddeld 19 hospitalisaties per dag.
 • In diezelfde week stierven elke dag gemiddeld 4 mensen aan COVID-19. Een week eerder waren dat er nog 6 per dag.

Er zijn ook cijfers vrijgegeven over besmettingen bij het aantal mensen dat in de maand augustus terugkeerde uit vakantie in het buitenland.

 • Er zijn in de maand augustus 1,4 miljoen "passenger locator forms" ingediend, een in te vullen formulier voor wie terugkeert uit het buitenland. Daarvan kwamen 376.000 uit een oranje zone, 64.836 uit een rode zone.
 • De meeste mensen die uit een rode zone terugkeerden, kwamen uit Turkije, Spanje, Frankrijk, Roemenië en Marokko.
 • Wie terugkeert uit een rode zone, wordt uitgenodigd voor een coronatest bij thuiskomst. 66 procent van al wie terugkeerde uit een rode zone, onderging een test na aankomst in ons land.
 • 2 procent van die mensen testte positief, wat neerkomt op een 900-tal personen die terugkeerden uit een rode zone in augustus.
 • "Dit betekent niet dat 2 procent van alle reizigers in augustus positief testte", zegt Steven Van Gucht. "Het virus kan ook nog uitbreken in de 14 dagen na de terugkeer, dus ook na een oorspronkelijk negatieve test vlak na thuiskomst. We schatten op basis van gegevens van de peilartsen dat 20 procent van de besmettingen in augustus voorgevallen zijn bij mensen die in de twee weken ervoor gereisd hebben."
 • Van Gucht beklemtoonde het belang van in te gaan op de uitnodiging om je te laten testen als je terugkeert uit een rode zone en om de gevraagde quarantaine van 14 dagen op te volgen.

Meest gelezen