Radio 2

Technische school in Machelen kiest meteen voor code oranje: “Veel leerlingen op vakantie in rode zone”

De technische school GISO in Machelen gaat vanaf maandag 7 september op haar eigen vraag naar code oranje. Daarmee is het één van de eerste scholen die dat doet. Concreet wil dat zeggen dat de leerlingen van de tweede en derde graad halftijds op school en halftijds thuis online les zullen volgen. Leerlingen van de eerste graad kunnen gewoon naar school blijven gaan.

"Het grootste deel van onze leerlingen woont in Vilvoorde en Brussel. Net daar waar er momenteel veel besmettingen zijn. Velen van hen zijn in de zomervakantie ook op vakantie geweest in landen met rode zones", vertelt schepen van Onderwijs in Machelen Karina Rombouts (CD&V). In 26 Vlaamse gemeenten dreigen scholen de komende weken nog maar halftijds les te mogen geven op school, omdat de coronacijfers de alarmdrempel bereiken. Het Gemeentelijk Instituut voor Secundair Onderwijs (GISO) in Machelen, had al voor 1 september besloten om vanaf maandag 7 september code oranje in te voeren. Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft daar intussen ook de toestemming voor gegeven.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De school blijf alvast vier weken in code oranje

Machels schepen van Onderwijs Karina Rombauts

Toch hoeven de leerlingen en ouders zich geen zorgen te maken, verzekert de schepen. “Er is een heel plan uitgedokterd zodat er zeker geen achterstand wordt opgelopen. De 110 leerlingen van de tweede en derde graad zijn in twee groepen opgedeeld. De ene week krijgen ze praktijklessen op school en de andere week theorie via afstandsonderwijs thuis. Deze situatie geldt alvast voor vier weken.”

Vilvoorde en Brussel volgen (nog) niet

In Vilvoorde worden voorlopig geen maatregelen genomen, dat vertelt schepen van Onderwijs Jo De Ro (Open VLD). “De algemene cijfers zijn niet goed, maar nog niet alarmerend. Het heeft dus geen zin om al maatregelen te nemen.” Volgende week donderdag komt de Vilvoordse veiligheidscel opnieuw samen.

Ook in Brussel gaan er voorlopig nog geen scholen naar code oranje overschakelen. “De cijfers zijn stabiel, er is geen enkele reden om dat te doen”, klinkt het bij de overheid. 

Meest gelezen