Lachaert (Open VLD) en Rousseau (SP.A) worden preformateur: "Na de stilstand moeten we eindelijk vooruit"

Koning Filip stuurt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en SP.A-voorzitter Conner Rousseau het veld in als preformateur. Zij werken aan een coalitie met 7 partijen: MR, Open VLD, PS, SP.A, Groen, Ecolo en CD&V. Lachaert en Rousseau worden op 11 september op het Paleis verwacht. 17 september blijft de deadline voor de eigenlijke regeringsformatie. 

"Na maanden van stilstand kunnen we weer hoop brengen in de politieke wereld om het land, zijn burgers en bedrijven opnieuw vooruit te helpen", zei preformateur Egbert Lachaert tijdens een persconferentie, een half uur nadat de koning hem en SP.A-voorzitter Conner Rousseau met een preformatieopdracht heeft belast. Dat er nog geen formatieopdracht is, komt volgens hem omdat er nog tijd nodig is om een formateur te zoeken. Lachaert beklemtoont dat noch hij noch Rousseau enige ambitie heeft om formateur te worden, laat staan in de Wetstraat 16 terecht te komen.

Volgens Wetstraatjournalist Johny Vansevenant is de échte reden waarom er nog geen formateur of een formateursduo is aangesteld een veto van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez tegen de figuur van PS-voorzitter Paul Magnette, die getipt was als een van de mogelijke formateurs. Meestal is het de formateur die ook premier wordt. "Ze zijn er nog niet uit, uit die premierkwestie", zegt Vansevenant.

We gaan op een andere en positieve manier aan politiek doen

Preformateur Egbert Lachaert (Open VLD)

Deze voormiddag zaten de zeven partijen nog samen met de Franstalige christendemocraten van het CDH, om een aantal discussiepunten te bespreken. Obstakels voor de start van de formatie waren onder meer ethische dossiers zoals abortus, de kernuitstap en de benoeming van een formateur. CDH heeft uiteindelijk afgehaakt: naar verluidt had MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gezegd dat hij CDH er niet bij wilde hebben. "CDH kan redelijkerwijs niet meeschrijven aan een regeerakkoord voor een regering waar ze niet in zou zitten", zegt CDH-voorzitter Maxime Prévot.

Vanmiddag heeft koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert verslag uitgebracht bij de koning. Voor wat abortus betreft, zou er eerst een wetenschappelijke studie komen, waarna er "in consensus" tussen de partijen in de regering in het parlement een beslissing zou genomen worden. Ook over de kernuitstap en de groei van het budget voor de gezondheidszorg zou een compromis bereikt zijn.

"We gaan op een andere en positieve manier aan politiek doen", aldus Lachaert. "Ik denk dat dit het cement is tussen de partijen die elkaar gevonden hebben." Voor de preformateur is één ding duidelijk: "Het immobilisme, het niet beslissen maakt de bevolking moedeloos en doet het vertrouwen in de politiek teloorgaan." Lachaert benadrukt dat alle partijen zichzelf hebben overstegen en in een sfeer van vertrouwen en respect werken.

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever het heeft over "een ramp voor Vlaanderen" omdat de coalitie die in de steigers staat geen meerderheid heeft in Vlaanderen, wuift Lachaert weg. "De Vivaldi-partijen vertegenwoordigen 48 procent van de kiezers in Vlaanderen. Dat is niet de helft, maar de N-VA vertegenwoordigt 25 procent en als die met Vlaams Belang samenwerkt, komen ze op 44 procent." Versta: N-VA en Vlaams Belang samen vertegenwoordigen minder Vlaamse kiezers dan de Vivaldi-partijen.

De hervormingen zullen tijd nodig hebben

Preformateur Egbert Lachaert (Open VLD)

Egbert Lachaert geeft een inkijk in wat de nieuwe ploeg te doen staat:

  • het politieke systeem hervormen, zowel op het vlak van institutionele hervormingen als op de manier van aan politiek doen,
  • een sterke sociale zekerheid en gezondheidszorg,
  • een performante economie en arbeidsmarkt,
  • een ambitieus klimaatbeleid,
  • een eenvoudige, rechtvaardige en transparante fiscaliteit,
  • een sterker veiligheidsbeleid en een efficiënte justitie,
  • een geloofwaardig begrotingstraject (financiën weer gezond krijgen tegen einde van de legislatuur).

"De hervormingen zullen tijd nodig hebben", zegt Lachaert. Hij heeft het over een relanceproject voor de komende 10 jaar en verwacht resultaten in de tweede helft van het decennium. "Na de stilstand moeten we eindelijk weer vooruit", klinkt het.

Herbekijk hier de persconferentie van Lachaert over de formatie:

Wat is de Vivaldi-coalitie precies? "Terzake" legt het uit in 180 seconden. Bekijk het hier:

Meest gelezen