"Minder Marokkanen": Geert Wilders veroordeeld wegens belediging, vrijgesproken voor haat en discriminatie

In Nederland heeft een rechtbank in beroep een gemengd oordeel geveld over omstreden uitspraken van de radicaal-rechtse politicus Geert Wilders. Wilders wordt veroordeeld wegens groepsbelediging van Marokkanen, maar niet wegens aanzetten tot haat en discriminatie. Toch wil hij in cassatie gaan tegen de uitspraak.

Vier jaar geleden was Wilders door een rechtbank veroordeeld voor beide klachten, maar hij had toen geen straf gekregen. Zowel Wilders als de aanklager gingen echter in beroep en vanmiddag heeft het hof van beroep in Den Haag een oordeel geveld.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook in beroep is Wilders dus veroordeeld wegens belediging van een groep, in dit geval mensen van Marokkaanse afkomst. Anderzijds wordt hij vrijgesproken voor de klacht inzake het aanzetten tot haat en discriminatie. Ook nu krijgt Wilders geen straf omdat de rechtbank vindt dat hij "als politicus al jaren een hoge prijs betaalt voor zijn uitlatingen". Mocht hij voor die feiten wel veroordeeld zijn, dan had hij een boete van 5.000 euro moeten betalen, maar dat is dus niet het geval.

De zaak slaat op een uitspraak van Wilders in 2014. De politicus vond overigens dat niet een rechtbank, maar wel de Tweede Kamer (het lagerhuis van het parlement) over de zaak moest oordelen. Geert Wilders legt zich overigens niet neer bij de uitspraak in beroep en heeft aangekondigd dat hij in cassatie gaat. De zaak is dus nog niet achter de rug.

Bekijk de analyse van Jeroen Reygaert uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Meer of minder Marokkanen?"

Aanleiding voor de heisa was een toespraak die Wilders in 2014 hield voor zijn aanhangers na de gemeenteraadsverkiezingen. Toen vroeg hij hen of ze "meer of minder Marokkanen wilden" en het antwoord was voor dat publiek uiteraard voorspelbaar: "minder". Wilders reageerde daarop zo: "Dan gaan we dat regelen."

De zaak leidde dus tot gerechtelijke vervolging die bijna acht jaar geduurd heeft. De klachten gingen over belediging van een groep mensen en aanzetten tot haat en discriminatie, maar anderzijds stond ook de vrijheid van meningsuiting op het spel.

Wilders zelf vond nadien dat hij verkeerd begrepen werd. Zo doelde hij naar eigen zeggen niet op alle Marokkanen, maar enkel op diegenen die misdaden begaan of voor overlast zorgen. 

Bekijk hieronder een overzicht van de zaak rond Wilders

Videospeler inladen...

Meest gelezen