© Ruaud / Andia.fr

Onderzoekscentrum ontwikkelt "KoorDoos" voor samenzang op afstand

Het onderzoekscentrum Imec gaat een zogenoemde "KoorDoos" ontwikkelen om samenzang in coronatijden te verbeteren. Het centrum wil een perfecte samenklank kunnen garanderen, ook wanneer koorleden fysiek niet tesamen zijn.  "De uitdaging zit erin om de online vertraging zo goed als onmerkbaar te maken", zegt Jan Adriaenssens, directeur van Imec in Antwerpen

De afgelopen maanden verschenen er regelmatig filmpjes op sociale media van zangkoren waarvan de leden elk vanuit hun kot hun partij ingezongen hadden. Het publiek zag dus wel samenzang, maar de leden zélf hadden dat zo helemaal niét ervaren. Online samenzang is eigenlijk niet mogelijk, vanwege veel vertraging.
Het onderzoekscentrum Imec werkt daarom aan een oplossing voor échte koorzang in coronatijden. Ze onderzoeken technologieën die koorleden een ervaring van samenzingen bezorgt, zonder dat ze fysiek samenzijn. Op dit moment zijn ze zover om de zogenoemde "ChoirBox" of "KoorBox" te gaan ontwikkelen.

Repetities zonder vertraging

Concreet zou elke koorzanger een doosje moeten krijgen, met daarin een koptelefoon, een microfoon en een scherm waarop de dirigent te zien is. Een snelle internetverbinding, misschien wel 5G, moet het geheel stroomlijnen. Als elk koorlid zo'n doos heeft, kunnen ze mekaar horen en kunnen hun stemmen zonder vertraging blenden.

Eerder al waagden verschillende koren zich aan samenzang via applicaties zoals Zoom of Skype, maar die verslechteren de kwaliteit en hebben vaak vertraging. Voor koren maakt dat de repetities heel moeilijk. "De uitdaging van de KoorDoos zit erin om die vertraging bijna onmerkbaar te maken", zegt Jan Adriaenssens, directeur van Imec in Antwerpen.

Toekomstdenken

Momenteel is de "KoorDoos" nog een onderzoeksproject in de startblokken. Of de doos er ook effectief komt, en of ze effectief zal werken, dat moet de toekomst nog uitwijzen. "We hopen tegen het einde van het jaar al iets meer te weten", aldus  Adriaenssens. 

Koor&Stem VZW werkt alvast mee om de gebruiksvriendelijkheid van het toestel mee te testen en feedback te geven. Hilde Crevits, Vlaams minister voor Innovaties (CD&V), financieert het onderzoeksproject.

Meest gelezen