Cultureel ontmoetingscentrum Rix steunt inwoners Deurne met Radio Rix: "De mensen zijn bang door het recente drugsgeweld"

Cinema Rix is een cultureel ontmoetingscentrum in de De Gryspeerstraat in Deurne, een straat die vorige week nog werd getroffen door drugsgeweld. Het ontmoetingscentrum moest door het coronavirus bovendien zijn deuren sluiten, waardoor bewoners hun sociale contacten heel erg begonnen te missen. "Radio Rix" bleek daarom een schot in de roos om de buurt een hart onder te riem te steken. Door de recente gebeurtenissen merken de radiomakers dat de mensen meer dan ooit nood hebben aan een babbel. Dat vertelt Chantal Boes, miss Rix voor de buurtbewoners, op Radio 2 Antwerpen.

Gisterenavond kondigde burgemeester van Antwerpen Bart De Wever "operatie Nachtwacht" aan. Er komen een hele periode extra politiepatrouilles om drugsgeweld tegen te gaan. Vooral wijken in Deurne en Borgerhout werden daardoor getroffen.  

De mensen missen het enorm om samen te komen

Chantal Boes, medewerkster Ontmoetingscentrum Rix

In normale omstandigheden is er in onmoetingscentrum Rix een cinema en een buurtbar. "De mensen missen het samenkomen enorm", vertelt Chantal Boes. "Ik krijg voortdurend de vraag wanneer ze weer langs kunnen komen om bij te praten."

Positieve vibes

Afgelopen weken kregen sommige wijken in Deurne te maken met heel wat drugsgeweld in de straten. "Zeker door de recente gebeurtenissen hebben de inwoners meer dan ooit nood aan een babbel. We merken dat de inwoners heel erg geschrokken zijn. Ze waren al bang voor het coronavirus en nu komt door drugsgeweld er nog eens bij."

Cultrueel ontmoetingscentrum Rix richtte tijdens de zomer Radio Rix op om dichter bij de buurtbewoners te komen. "We hebben de deuren moeten sluiten door het coronavirus en willen met Radio Rix positieve vibes verspreiden", vertelt Chantal.

Binnenkort opnieuw open

Filip Baeyens, directeur van het ontmoetingscentrum, hoopt om binnen een aantal weken alle activiteiten weer op te starten. "We hebben helaas sinds midden maart onze deuren moeten sluiten, en dat was een slechte zaak voor de sociale cohesie in de wijk", vertelt hij.

Het heropstarten zal uit drie delen bestaan. "We hopen de academie, huiswerkbegeleiding en buurtsport snel opnieuw op te starten. We willen ook de cinema heropenen, maar hopen toch vooral om als eerste de buurtbar opnieuw open te doen. We voelen dat de buurt daar echt nood aan heeft", zegt Baeyens. 

De bewoners hebben wel begrip voor de extra patrouilles, maar we hopen dat er ook ingezet zal worden op ontmoeting

Filip Baeyens, directeur Ontmoetingscentrum Rix

Binnenkort zullen er meer patrouilles zijn in Deurne. "De bewoners hebben daar zeker wel begrip voor, maar we hopen toch ook dat er ingezet gaat worden op verbinding en ontmoeting", zegt de directeur.

Gevelschildering om straat op te fleuren

Om de mensen naar het ontmoetingscentrum te lokken, werd de gevel beschilderd door Street art artiest Larsen Bervoets. "We hopen dat onze gevelschildering een mooi nieuw beeld kan geven aan de straat", zegt Baeyens.

Meest gelezen