Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Politie in VS schiet blanke uiterstlinkse arrestant dood die eerder tegenbetoger had gedood

In de buurt van de Amerikaanse stad Seattle, in de staat Washington, heeft de politie Michael Forest Reinoehl doodgeschoten. Reinoehl werd verdacht van het doodschieten van een extreemrechtse tegenbetoger in de woelige stad Portland in Oregon. 

De man, de 48-jarige Michael Forest Reinoehl werd door de politie gezocht omdat hij eerder een extreemrechtse tegenbetoger had doodgeschoten tijdens incidenten in het stadje Portland. Hij had dat ook toegegeven in een interview enkele uren voor zijn dood en zei dat hij schoot omdat hij zich bedreigd voelde door het militielid: "Ik voelde dat mijn leven en dat van anderen rondom mij in gevaar was. Ik had geen keuze".

Ik voelde dat mijn leven en dat van anderen rondom mij in gevaar was

Michael Reinoehl in een interview na de schietpartij

De precieze omstandigheden van de dood van Reinoehl zijn nog niet bekend. Wat we wel weten, is dat de politie hem op het spoor is gekomen in Lacey, nabij Seattle in de naburige staat Washington. Toen Reinoehl een huis verliet en in zijn auto wou stappen, wilden de agenten hem arresteren. Volgens VRT-correspondent Björn Soenens zou Reinhoehl op een bepaald ogenblik een pistool hebben gericht en daarop zouden de agenten hem hebben doodgeschoten. Volgens de tv-zender CNN hebben vier agenten het vuur geopend.  

Bitse campagne op straat en in de politiek

Michael Reinoehl was een aanhanger van de uiterstlinkse Antifabeweging. Hij was actief in de Black Lives Matter-betogingen tegen racisme en politiegeweld in de stad Portland. Daar zijn er nu al maandenlang protesten die heel vaak uit de hand lopen. "In die sfeer verloopt een bitse campagne voor het presidentschap tussen Donald Trump en Joe Biden," zegt Björn Soenens vanuit New York.

Het doodschieten van zowel een extreemrechtse als een extreemlinkse betoger kan de spanningen in Portland en in de rest van de Verenigde Staten enkel nog aansporen. Beide kampen hebben nu een martelaar voor hun zaak. Eerder zijn ook doden gevallen bij protesten in Kenosha in de staat Wisconsin.

Beide kampen hebben nu martelaren voor hun zaak

Aaron Danielson die door Reinoehl al dan niet wegens zelfverdediging was gedood, was lid van groep Patriot Prayer, die zegt op te komen voor vrije meningsuiting, maar heel wat bijeenkomsten houdt met extreemrechtse en racistische groepen zoals de Proud Boys. De erg conservatieve groep steunt openlijk president Donald Trump. Net voor de noodlottige schietpartij reden dat soort groepen in een konvooi van 600 voertuigen met vlaggen doorheen het onrustige Portland, wat door lokale betogers als een provocatie werd beschouwd.

Michael Reinoehl was dan weer een tegenpool van Danielson. Reinoehl omschreef zichzelf als een "antifa", een antifascistische en extreemlinkse activist. Hij nam deel aan betogingen van "Black lives matter" en had daarbij ook een geladen wapen gedragen. Naar eigen zeggen was hij eerder in de arm geschoten toen hij tussenbeide was gekomen in een gevecht tussen een gewapende blanke man en een groep zwarten.

Meest gelezen