Radio-icoon Rita Jaenen wordt 80: "Verbeelding bij radio is oneindig sterk"

Rita Jaenen is vandaag 80 jaar geworden. Ze was jarenlang omroepster bij wat toen nog BRT 2 Omroep Limburg heette, nu Radio 2 Limburg. Ze presenteerde onder meer "Parkeerschijf", "Bloemetjes Buiten" en "Het zal je plaat maar wezen". In haar radiocarrière heeft ze heel wat meegemaakt en die verhalen vergeet ze niet snel, zegt ze. 

Het begon allemaal 62 jaar geleden, vertelt ex-presentatrice Rita Jaenen: "Toen ik 18 jaar oud was mocht ik voor het eerst een stukje voorlezen op de  radio tijdens een gelegenheidsuitzending. Naderhand kreeg ik te horen dat ze tevreden waren met hoe ik het had voorgelezen. Dat was voor mij ontzettend leuk om te horen." Het eerste programma wat ze mocht presenteren was "Rita groet 's morgens de mensen". "Daarin mocht ik alle plaatjes zelf kiezen, maar de baas zelf kwam ook met ideeën. Dat lijkt me nu niet meer zo gangbaar", weet Jaenen 

Het programma "Op de late toer" is Rita ook bijgebleven . "Dat programma was een en al sfeer. Ik steunde er de studenten en kreeg talloze brieven van hen opgestuurd. Die brieven heb ik altijd bewaard maar na mijn pensioen heb ik ze op de redactie gelaten", vertelt de ex-presentatrice. Daarnaast presenteerde Rita op Radio 2 onder andere ook nog "Parkeerschijf", "Café Chantal" en "Het zal je plaat maar wezen".

We deden pionierswerk en het mocht dan wel eens fout lopen

"De verbeelding die radio kan opwekken is zo sterk", vindt ze. "Door amper één woord te zeggen kunnen mensen tientallen beelden in hun hoofd vormen. Die verbeelding is onbeperkt en dat is zo mooi aan de radio." Er zijn dingen die onveranderd zijn gebleven op de radio maar Rita Jaenen merkt toch wat verschillen op: "We deden nog wat pionierswerk en konden dus eindeloos fantaseren. Alles zat nog niet zo in hokjes en het mocht al eens fout lopen zonder dat het je erg kwalijk werd genomen." Toch heerst er ook een lichte jaloezie tegenover de huidige presentatoren: "De technologie die nu voor handen is, geeft je ontzettend veel mogelijkheden. Ik herinner me nog dat we voor het eerst met een gsm live op de radio kwamen. Dat is nu vanzelfsprekend", geeft ze mee.

Haar passie voor radio is niet verdwenen: "Elke dag luister ik nog naar de radio. Maar zoals dat bij iedereen is, ga je meer luisteren naar de muziek uit je jeugd. Ik luister dus niet volledige dagen naar Radio 2 maar kom ook regelmatig bij Klara terecht op zoek naar rustige muziek", sluit Rita af.

Meest gelezen