Protest in Thailand pakt men best creatief aan.
AFP or licensors

Royals op zondag: Hij-die-niet-genoemd-mag-worden geeft Thaise titels terug en de vergeet-me-nietjes van Diana 

Plantjes met een betekenis voor prins Harry. De bijzondere bocht die de Thaise koning neemt. Een unieke munt van koning Willem-Alexander. En het aparte bezoek van de gravin van Wessex, Sophie Rhys-Jones. Sinds deze zondag varen we opnieuw in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws uit koninklijke kringen:

Harry en Meghan planten vergeet-me-nietjes

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben in de VS letterlijk hun handen vuil gemaakt. Ze bezochten een basisschooltje in Los Angeles waar kinderen uit kwetsbare gezinnen terechtkunnen. Harry en Meghan hebben met de kinderen gepraat over het belang van gezonde voeding en tuinieren.

Het bleef niet bij praten alleen: ze plantten samen bloemen, waaronder vergeet-me-nietjes en dat uitgerekend op 31 augustus. Vergeet-me-nietjes waren de lievelingsbloemen van prinses Diana, de moeder van Harry. Zij verongelukte 23 jaar geleden op exact 31 augustus in Parijs.   

Rechten: Reuters

Diana - na 23 jaar - nog niet vergeten

Ook Charles Spencer vergat zijn oudere zus Diana niet met een foto op Twitter en een vlag die elk jaar halfstok hangt op het familielandgoed Althorp waar de prinses op een eilandje begraven ligt.  

Voor Diana zal volgend jaar op 1 juli een beeldhouwwerk geplaatst worden in de zogenoemde Sunken Garden van Kensington Palace. De prinses woonde ruim 15 jaar op het domein van Kensington Palace en het is nu de woonplaats van haar oudste zoon, prins William.

VIDEO Zo ziet de idyllische Sunken Garden eruit: 

De plaatsing van het werk heeft door corona vertraging opgelopen, maar zowel prins William als Harry hebben nu een concrete datum gekozen. 1 juli is ook de verjaardag van hun moeder. Diana zou volgend jaar 60 geworden zijn.

De sculptuur, die drie jaar geleden besteld werd, is ontworpen door kunstenaar Ian Rank-Broadley die eerder al instond voor het portret van de Queen dat op Britse munten prijkt. 

BEKIJK hier nog eens de archiefbeelden uit de zomer van 1997 toen het nieuws binnenkwam dat prinses Diana (36) betrokken was in een dodelijk ongeval:

Videospeler inladen...

(Bij)vrouw van Thaise koning uit de cel

Sineenat Wongvajirapakdi (35) heeft haar titels teruggekregen. Zij is de "koninklijke edele gemalin" van de Thaise koning Maha Vajiralongkorn (68). Vorig jaar verloor ze haar officiële en militaire titels en onderscheidingen. Officieel omdat Wongvajirapakdi "de gedragscode van het hof had overtreden, ze de tradities en gebruiken niet volgde en ze niet trouw was aan de koning en koningin". Ze zou ook niet opgetogen geweest zijn over haar bijrol. Zij wilde koningin van Thailand zijn.

Voor alle duidelijkheid: Wongvajirapakdi is de bijvrouw of tweede vrouw van de koning. De koningin is Suthida. Wongvajirapakdi werd vorige week al vrijgelaten uit de gevangenis en stapte meteen het vliegtuig op richting Beieren (Duitsland). Waar de koning tegenwoordig meer vertoeft dan in zijn eigen koninkrijk.

Koning Maha Vajiralongkorn en zijn bijvrouw Sineenat Wongvajirapakdi.

De excentrieke koning, door de buitenlandse pers tot playboy koning gekroond, ligt in eigen land onder vuur. Maar om te protesteren moeten critici creatief te werk gaan. Op majesteitsschennis - ook op sociale media - staat in Thailand 3 tot 15 jaar cel.

Op betogingen van vooral studenten houdt de menigte drie vingers samen in de lucht. Het teken van verzet dat in de populaire "Hunger games"-films werd gebruikt. Naar de koning wordt ook verwezen als "hij-die-niet-genoemd-mag-worden", zoals gebeurde bij slechterik Voldemort in de Harry Potterfilms. 

"De betogers doorbreken het grootste taboe in Thailand", zegt criticus en schrijver Pavin Chachavalpongpun, die ondergedoken leeft in Japan, aan SBS News. "Vanuit de overheid vormen zij een ernstige bedreiging voor de politieke stabiliteit." Aim Sinpeng, die lector is in Australië en gespecialiseerd is in sociale media, stelt dat het ongenoegen al sinds 2004 groeit. Het hoogtepunt kwam er na de "vrije" verkiezingen van vorig jaar waarbij generaal en premier Prayuth Chan-Ocha toch de macht behield dankzij een nieuwe grondwet, en de jongeren zich bedrogen voelden.  

Het "Hunger games"-gebaar van verzet.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Willem-Alexander mét baard op munt

Vorige zomer rees de vraag of de baard van de Nederlandse koning Willem-Alexander een blijvertje zou zijn, of slechts een vakantiebaardje. Intussen staat de baard er na een jaar nog en lijkt de koning niet meteen zijn scheerapparaat boven te halen. Een gok die ook de Koninklijke Nederlandse Munt waagt, want er komt voor het eerst een muntstuk (van 5 euro) met de beeltenis van Willem-Alexander mét baard op.  

Het gaat om een verzamelstuk en er zullen er 60.000 in omloop worden gebracht. Aanschafwaarde: 12,5 euro. "Het komt niet vaak voor dat mensen met dit soort munten betalen in de supermarkt, maar het kan wél", vertelt Sabine Huisman van de Koninklijke Nederlandse Munt aan NOS. Met de munt wordt het 100-jarige bestaan van de Woudagemaal in Lemmer gevierd, het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld dat Unesco-werelderfgoed is. 

Rechten: Koninklijke Nederlandse Munt

De 10 euro-variant van bovenstaande munt - editie "goud proof"- raakte online al uitverkocht. Er waren 1.000 stuks voorzien, aan 479 euro per munt. Begin mei werden nog speciale munten verkocht voor de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toen werd gekozen voor een portret van de koning zonder baard. 

Sophie naar ambulancedienst die haar redde

Sophie Rhys-Jones, de gravin van Wessex en echtgenote van de Britse prins Edward, heeft een bezoek gebracht aan de helikopterambulancedienst Thames Valley Air Ambulance (TVAA) die 21 jaar bestaat. Een officieel bezoek zoals Sophie er tientallen doet, maar toch een tikkeltje bijzonder voor haar.

De gravin verloor in 2001 haar eerste kind aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Sophie werd in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd met een traumahelikopter waar een 2 uur durende operatie haar leven redde. Sophie stapte tijdens de ontmoeting met medewerkers en gewezen patiënten vooraan een helikopter in. "Ik heb hier al zo vaak ingezeten dat ik het zelf zou kunnen besturen", grapte ze.

AFP

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groeit de bevruchte eicel niet op de juiste plaats, namelijk niet in de baarmoeder maar erbuiten, meestal in de eileider. De zwangerschap kan nooit voldragen worden. Het vruchtje kan de eileider doen scheuren en een levensbedreigende bloeding veroorzaken in de buik van de moeder.

Meest gelezen