Radio 2

Staking in Makro-winkels Eke, Machelen en Sint-Pieters-Leeuw: "Zware besparingen zonder respect voor personeel"

Het personeel van zelfbedieningsgroothandel Makro in Eke, Machelen en Sint-Pieters-Leeuw heeft het werk neergelegd vandaag. Het staakt omdat het niet akkoord is met de geplande besparingen. Gisteren was er een bijzondere ondernemingsraad met slecht nieuws voor de werknemers, zegt Katrien Degryse van de socialistische vakbond: "Er zijn zeer harde besparingsmaatregelen aangekondigd, zonder enig overleg mogelijk."

"Er is totaal geen respect voor het personeel in deze besparingsronde", zegt Katrien Degryse van de socialistische vakbond. "Alle tijdelijke en interimcontracten worden stopgezet. In de winkel in Eke alleen al zijn er een 40-tal. De helft van de bazen moet weg of wordt gedegradeerd. De verkopers worden gedegradeerd tot aanvullers."

Het wordt een kille onmenselijke winkel om in te werken

Katrien Degryse van de socialistische vakbond

Computers beslissen

En daar blijft het niet bij: "Er komt een uitgebreide polyvalentie waar iedereen alles zal moeten doen op tijden dat het computersysteem beslist. Dus zonder menselijke aanpak. Uurroosters zullen omgegooid worden en collega's zullen nooit meer eens onderling hun diensten kunnen wisselen", zegt Degryse. "Er is totaal geen toekomstvisie.  Het wordt een kille winkel zonder menselijke touch."

De vakbonden vragen met de staking om de besparingsplannen niet door te voeren. "Ze hebben aangekondigd om er al ineens vandaag mee te starten. Wij vragen die plannen even op te bergen en toch overleg te overwegen. Al is het maar uit respect voor de mensen die hier werken. "

Winkels al jaren verlieslatend, vorig jaar een verlies van 65 miljoen euro

Vincent Nolf, CEO Makro

De directie van Makro laat weten dat de besparingen noodzakelijk zijn omdat het bedrijf al enkele jaren op verlies draait. "We hebben een besparingsplan uitgewerkt waarmee we de contracten van onbepaalde duur willen beschermen", zegt CEO Vincent Nolf. "De tijdelijke contracten gaan we niet verlengen. En dat doen we omdat we echt moeten besparen en het voorbestaan van de winkels willen garanderen. We draaien de laatste jaren op verlies, vorig jaar was dat nog 65 miljoen euro. Dit kan niet blijven duren. En wat het sociaal overleg betreft willen wij zeker altijd overleggen, maar helaas wordt er gekozen voor acties."

Meest gelezen