Guy Clauwaert

Tourduivel Guy trekt ook dit jaar naar Frankrijk ondanks corona

Zaterdag vertrekt Guy Clauwaert uit Nossegem naar de Ronde van Frankrijk, corona of niet. En hij heeft een missie: zoals ieder jaar zal hij er verkleed als tourduivel de wielrenners aanmoedigen. 

De motorhome van Guy Clauwaert (74) uit Nossegem staat klaar om morgen te vertrekken naar de Tour de France. Verkleed als de tourduivel gaat hij er zoals ieder jaar de renners aanmoedigen langs het parcours. Dat doet Guy dit jaar al voor de zestiende keer.

Eerst als spook, dan als duivel

"Ik ben jaren terug begonnen als spook. Ik liep in beeld met een bolhoed op", herinnert Guy zich. "Maar toen de Duitse tourduivel Dieter er de brui aan gaf, heb ik zijn rol overgenomen. En zo kom ik af en toe op televisie terwijl ik de renners aanmoedig. Zonder ze achterna te lopen, want daar ben ik tegen", verduidelijkt Guy.

Respect voor de coronaregels

"Het zal dit jaar anders zijn, door het coronavirus", beseft Guy. "Maar dat schrikt me niet af! Ik was bijna 40 jaar lang brandweerman in Brussel en ik heb talloze ritten gedaan met de reanimatiewagen. Ik weet dus wat te doen." Guy zal dus de Franse coronaregels respecteren. "Je moet gewoon doen wat gevraagd wordt, want de Gendarmerie houdt controles. Het zal alleen met veel minder volk zijn. Ik heb jaren gekend dat we met 8.000 mensen boven op een col stonden." Guy heeft alles mee in zijn motorhome: "Mondmaskers natuurlijk, en ik heb ook een spray mee om mijn voertuig te ontsmetten na het bezoek van een vriend of oude bekende. Ze kennen mij daar na jaren goed genoeg", lacht Guy.

Meest gelezen