Videospeler inladen...

Vakbond bezorgd: "Bussen De Lijn zitten sinds start schooljaar te vol"

De bussen van De Lijn zitten sinds de start van het schooljaar te vol. Dat vindt de de christelijke vakbond ACV. De vakbond wijst op het gevaar voor verspreiding van het coronavirus. De chauffeurs zijn niet genoeg beschermd en de reizigers, vooral scholieren en studenten, staan te dicht bij elkaar. 

"Nog niet alle bussen zijn uitgerust met perfect afgesloten stuurposten. Eigenlijk is dat onverantwoord", zegt Geert Witterzeel van het ACV. "Onze chauffeurs zijn bang en dat zeggen ze niet vlug."

Hij ziet maar één echte oplossing om mensen veilig te vervoeren. "Op een traject waar de bussen stampvol zitten, zouden ze extra bussen moeten inzetten. De studenten zijn dan automatisch verspreid en dan vervoer je ze op een menswaardige manier."

Bijsturen

Nochtans rijdt De Lijn sinds de start van het schooljaar op maximale capaciteit, benadrukt woordvoerster Karen Van der Sype. "De start van het schooljaar is evenwel altijd zeer druk. Op voorhand is het heel lastig in te schatten wat het gaat worden. Elk jaar zijn er grote veranderingen in de verplaatsingspatronen, kinderen gaan naar andere scholen, dus wij moeten ook afwachten."

Wij zien nog te vaak dat mensen gewoon vooraan gaan staan in de plaats van door te schuiven en zich meer te gaan verdelen

De Lijn-woordvoerster Karen Van der Sype

Ze wijst er wel op dat De Lijn nog altijd de helft minder reizigers vervoert in vergelijking met vorig jaar. "Maar dat neemt niet weg dat er piekmomenten zijn waarbij voertuigen voller zitten."

De vervoersmaatschappij monitort nu waar en wanneer die piekmomenten zich voordoen en zal bijsturen waar nodig, klinkt het nog. "Wij hebben sowieso al versterkingsritten op de drukste assen en op de spitsmomenten in de ochtend en de late namiddag. Wij gaan bekijken of daar iets kan worden verschoven. Of kan een enkelvoudige bus vervangen worden door een gelede bus, waardoor de passagiers meer verspreid worden?"

Bekijk hier de journaalreportage over de overvolle bussen: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Schuif door

Volgens De Lijn zijn er al van bij het begin van de coronacrisis maatregelen genomen om de chauffeurs te beschermen: geen cashbetalingen meer, een folie die de bestuurder afschermt, niet meer vooraan opstappen, extra poetsbeurten.

Maar Van der Sype roept ook reizigers op hun verantwoordelijkheid te nemen. Mondmaskers dragen uiteraard, maar ook: zich meer verspreiden over de bus. "Wij zien nog te vaak dat mensen gewoon vooraan gaan staan in de plaats van door te schuiven en zich meer te gaan verdelen. Mocht dat kunnen, zou dat een meerwaarde kunnen betekenen." 

"De Inspecteur" op Radio 2 liet gisteren enkele De Lijn-klanten aan het woord. Herbeluister het hier (of lees hier meer):

Meest gelezen