5 Noord-Franse gemeenten willen Vlaamse les geven aan kinderen

In het Noorden van Frankrijk hebben 5 gemeenten een brief geschreven naar het Franse ministerie van onderwijs, waarin ze de toelating vragen om het "Vlemsch" te onderwijzen aan kinderen van 8, 9 en 10 jaar.  De regio behoorde tot het einde van de zeventiende eeuw bij het graafschap Vlaanderen en het Vlaams is er als streektaal blijven sluimeren. 

Je merkt het aan de oudste monumenten en heel af en toe ook aan de taal van de oudste bewoners: eigenlijk is het Noorden van Frankrijk Vlaams. Het gebied behoorde tot het graafschap Vlaanderen, totdat Lodewijk XIV - de "Zonnekoning" - er zijn zinnen op had gezet. Het draaide uit op een veldslag tussen de troepen van Lodewijk en die van de Nederlandse Willem van Oranje. De Nederlanders verkeken zich op de Fransen en na 2 verdragen, de Vrede van Utrecht (1713) als laatste, werd de streek definitief Frans. 

Toestemming van ouders, nu nog regering

Bij het begin van het schooljaar hebben Buysscheure, Noordpeene, Ochtezeele, Volckerinckhove en Wormhout een brief geschreven naar de Franse minister van onderwijs. Ze willen een uur per week "nuuzn toale" (onze taal) onderwijzen. "Als het mag voor Corsica, Alsace, Bretagne en het Baskenland, dan mag dat ook voor ons", vindt de burgemeester van Wormhout, Frédéric Devos (Ensemble Continuons d'Innover). In de 5 gemeenten werd eerst al toelating gevraagd bij de ouders, die kregen ze voor 80 procent. 

Geen Nederlands

"Onze Vlaamse vrienden denken vaak dat wij cursussen willen aanbieden in het Nederlands, de officiële taal in Vlaanderen. Dat is een misverstand. Wij kiezen voluit voor het Vlaams, het dialect, zoals het bij ons werd en wordt gesproken", zegt Frédéric Devos. In de taal van Noord-Frankrijk klinkt dat dan als "Vlemsch".  

Wij wil nuuze Vlemsch nie loaten

Burgemeester Frédéric Devos

"Die taal maakt deel uit van onze identiteit en van ons patrimonium. We willen het bewaren. Het is leuk meegenomen dat die taal ook van pas kan komen om over de grens in een West-Vlaamse onderneming te werken", besluit Devos. Of juister gezegd, eigenlijk klonk het ongeveer zo: "De menschen wil de toal bewoaren, dat is nuuzn patrimoignje, je verstoat, wij wil nuuze Vlemsch nie loaten. We willen nuuzn streektaal bewoarn. De joengns kunnen lesse volgen, ien heure per week." 

Meest gelezen