AFP or licensors

Vrees voor zware milieuramp door brandende olietanker nabij Sri Lanka

Voor de kust van het Zuid-Aziatische land Sri Lanka staat al voor de tweede dag een supertanker in brand. Het schip heeft twee miljoen vaten olie aan boord en er wordt gevreesd voor een grote milieuramp. De brand woedt wel aan de achterzijde van het schip en heeft de opslagplaats met olie nog niet bereikt.

De tanker "New Diamond" was met een lading van twee miljoen vaten ruwe olie onderweg van Koeweit in de Perzische Golf naar een oliehaven in het oosten van India. Voor de kust van Sri Lanka is er gisteren een zware brand uitgebroken en die woedt nog steeds.

De marine van Sri Lanka heeft een twintigtal opvarenden van boord kunnen halen. Een man uit de Filipijnen was vermist en is nu dood teruggevonden. Andere opvarenden raakten gewond. 

De brand is uitgebroken in een machinekamer aan de achterzijde van het schip en heeft de opslagplaats voor olie nog niet bereikt. Daarom denkt de marine van Sri Lanka dat een grote milieuramp vermeden kan worden en dat de vuurhaard bedwongen kan worden. Als dat toch niet zou lukken, wil Sri Lanka wel internationale hulp om een ramp te vermijden. In elk geval wordt het brandende schip weggesleept van de kust van het eiland. De tanker zou zich nu ongeveer 40 kilometer uit de oostkust bevinden.

De Srilankaanse overheidsdienst voor milieu is er echter niet gerust in. Mocht de olie weglekken, dan zou de olievlek de kust weliswaar niet bereiken, maar dreigt er wel een catastrofe voor het zeeleven voor de kust, waarschuwde Darshani Lahandapura, de topvrouw van de milieudienst van Sri Lanka, aan de BBC. (Zie route van de tanker in witte stippellijn op de kaart hieronder).

Het is al de tweede ramp met olie op korte tijd in de Indische Oceaan. Enkele weken geleden is een schip met olie op een rif gelopen nabij de eilandstaat Mauritius ten oosten van Afrika. Dat schip is intussen gezonken en op Mauritius zijn er wel zandstranden en mangrovewouden langs de kust verontreinigd.

Meest gelezen