Weinig besmettingshaarden in horeca, zegt Agentschap Zorg en Gezondheid

Tot nu toe zijn er weinig besmettingshaarden vastgesteld in de horeca. Dat blijkt uit gegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat Agentschap kijkt waar er clusters van coronabesmettingen zijn, meerdere besmettingen dus, en dat blijkt maar zelden in de horeca te zijn. Toch zullen die contacten in de toekomst beter worden opgevolgd.

Sinds eind juli moeten mensen die op café of restaurant gaan, hun gegevens daar achterlaten. De uitbater moet die klantenlijsten twee weken bijhouden. Bij een uitbraak van corona, kunnen die klanten dan snel gecontacteerd worden. Maar tot nu toe zijn die lijsten nog maar een paar keer opgevraagd door het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Clusters opsporen

"Wij kijken overal in Vlaanderen waar er clusters van besmettingen voorkomen, waar er dus meerdere mensen besmet zijn geraakt", zegt Ria Vandenreyt van dat Agentschap". "Dan vragen we daar ter plaatse meer gegevens op. In de praktijk hebben we dat nog maar een paar keer gedaan in de horeca.  Tot nu toe vinden we vooral besmettingshaarden in families en bedrijven."  

Betekent dat dat de maatregelen in de horeca goed worden opgevolgd? "Daar lijkt het wel op", zegt Vandenreyt. De maatregelen moeten ook nog altijd van kracht blijven. "Het is net doordat die er zijn, dat we weinig besmettingen vaststellen."

Straks meer vaststellingen?

Doordat er weinig besmettingshaarden zijn in de horeca, zijn de klantenlijsten van cafés en restaurants nog maar een paar keer opgevraagd. In de toekomst kan dat wel veranderen. Dan zullen de contact opspoorders die lijsten rechtstreeks kunnen opvragen, dus zonder tussenkomst van het Agentschap Zorg en Gezondheid, en ook in het geval van individuele besmettingen, dus los van besmettingshaarden.

De topman van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe, is tevreden dat er weinig besmettingen zijn in zijn sector. "Het betekent dat de maatregelen goed worden opgevolgd, zowel door het personeel als door de klanten. We moeten ze ook volhouden, zeker nu er (misschien) een einddatum in zicht is, met dat vaccin dat er zou kunnen zijn in maart volgend jaar."

Meest gelezen