Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Wit-Russische oppositieleidster Tichanovskaja vraagt dat VN het geweld in haar land onderzoekt

Svetlana Tichanovskaja, de leidster van de oppositie in Wit-Rusland, heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen om het brute geweld van het regime in haar land te onderzoeken. Ze vraagt dat de VN waarnemers stuurt en wil ook een speciale zitting van de VN-Mensenrechtencommissie over de kwestie.

Tichanovskaja sprak de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toe via een videoverbinding, net zoals ze dat eerder heeft gedaan met het Europees Parlement in Brussel. Tichanovskaja verblijft in ballingschap in de EU-lidstaat Litouwen.

Het volk van Wit-Rusland heeft de VN nodig om de brutale schendingen van de mensenrechten te stoppen

Svetlana Tichanovskaja in haar toespraak tot de VN-Veiligheidsraad in New York

In haar toespraak riep ze de VN op om een team van internationale waarnemers naar Wit-Rusland te sturen om het "buitensporig gebruik van geweld door het regime" vast te stellen. Tichanovskaja wil ook een speciale zitting van de VN-Mensenrechtencommissie over haar land.

"Wij, het volk van Wit-Rusland, hebben de hulp van de VN nodig om de brutale schendingen van de mensenrechten en het cynische negeren van menselijke waardigheid te stoppen. We vragen de VN om het buitensporig geweld van de veiligheidsdiensten van Wit-Rusland tegen de betogers te veroordelen", klonk het.

Of Tichanovskaja haar zin krijgt, is weinig waarschijnlijk. Rusland zit in de Veiligheidsraad en beschikt daar over een vetorecht. Moskou heeft nauwe banden met de Wit-Russische leider Aleksander Loekasjenko die nu al 26 jaar lang de plak zwaait in Minsk. Rusland is bang dat de val van Loekasjenko meteen ook die relatie in het gedrang zou brengen, zoals dat eerder het geval was in Oekraïne.

Politie arresteert opnieuw betogende studenten

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft de politie intussen opnieuw jonge actievoerders opgepakt. Zeker vijf studenten zijn weggesleurd toen ze betoogden bij de ingang van een universiteit in Minsk. 

Dat gebeurde onder protest van andere studenten die een lied zongen uit de musical "Les Miserables" (die gaat over een opstand in Frankrijk in 1832). Overal wapperden opnieuw de wit-rode vlaggen van de oppositie. De vijf studenten werden later opnieuw vrijgelaten, maar zullen vervolgd worden omdat ze deelgenomen hebben aan "illegale manifesties". 

Meest gelezen