AFP or licensors

Zeven politieagenten geschorst in VS na dood zwarte man

In Rochester, een stad in de Amerikaanse staat New York, heeft de burgemeester zeven politieagenten geschorst nadat beelden zijn vrijgegeven van de gewelddadige dood van een zwarte man bij zijn arrestatie.  

Spuugkap

De feiten dateren al van maart, maar worden pas nu bekend doordat de beelden van de bodycams van de arresterende agenten zijn vrijgegeven. Op die beelden is te zien hoe de agenten een naakte man, de eenenveertigjarige Daniel Prude, een spuugkap over het hoofd trekken. Een spuugkap moet de agenten beschermen tegen het speeksel van een mogelijk door corona besmette arrestant.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Prude overleed op 30 maart, een week na zijn arrestatie, in het ziekenhuis met verstikking als doodsoorzaak. Dat was twee maanden voordat George Floyd stierf, wat het begin inluidde van grote antiracisme-protesten.

Verward

Op de beelden is te zien dat de naakte Prude in eerste instantie meewerkt met de politie en zijn handen op zijn rug houdt. Hij raakt geïrriteerd als hij op de grond zit en begint te roepen om het wapen van een agent. 'Geef me je wapen, ik heb het nodig', roept hij. Volgens de broer van Prude was hij verward, en was hij de dag ervoor nog naar het ziekenhuis gebracht omdat hij zelfmoordneigingen vertoonde.

Nadat de agenten Prude twee minuten tegen de grond hebben gedrukt en de spuugkap hebben verwijderd, stellen de agenten vast dat hij niet meer ademt.

Ander verhaal

De burgemeester van Rochester zegt nu dat de beelden die ze van de arrestatie heeft gezien, een heel ander verhaal vertellen dan wat de hoofdcommissaris van politie haar indertijd heeft verteld.

Meest gelezen