"De kracht van "Que si, que no"? Je hoort het één keer en kan het onmiddellijk meezingen!"

Er kwam 20 jaar geleden blijkbaar geen einde aan het zomergevoel, want terwijl de vakantie voor velen er al weer opzat en kinderen terug naar school waren, bleef Jody Bernal met de zwoele dansplaat “Que si, que no” steevast op de tweede plaats in onze hitparade staan. Het pretentieloos zomerdeuntje van de Nederlandse zanger met Colombiaanse roots ging als zoete broodjes over de toonbank, niet in het minst in Nederland zelf, waar het nummer zelfs de best verkochte plaat van het jaar 2000 werd. De al even zwoele videoclip, opgenomen in Ibiza, zorgde er alvast voor dat de temperaturen nog lang na de zomer ook in Vlaanderen hoog bleven.

Bernal werd kort na zijn geboorte in de Colombiaanse hoofdstad Bogota geadopteerd door een Nederlands gezin. In zijn tienerjaren groeide de nieuwsgierigheid om zijn biologische ouders te ontmoeten. Via de organisatie Wereldkinderen vond hij uiteindelijk zijn echte moeder. Het was die reünie die uiteindelijk aan de basis van zijn zomerhit lag.

Jody Bernal: “Bij het afscheid van mijn moeder kreeg ik traditionele Colombiaanse accordeonmuziek mee. Daar zat ook het nummer “Que si, que no” bij. Het is een heel simpel liedje waarin ik verkering vraag aan een meisje. Zij kan maar niet beslissen, "Que si, que no", dus. Je hoort het één keer en vervolgens kan iedereen het meezingen. Dat is de kracht.” (Trouw, oktober 2000)

“Ik heb het nummer in maart 2000 opgenomen. Het origineel is immers van een Argentijnse muziekgroep. Ik heb het daarna in de talentenjacht “Your big break”, waar je de kans geboden werd om op een professionele manier een plaat te kunnen opnemen,  gebracht.  Na dat optreden volgden zoveel aanbiedingen van platenmaatschappijen. Een dansschool bood dan het dansje aan dat in de videoclip te zien was.” (RTL Late Night, juli 2016)

“Je maakt de gekste dingen mee. Bh's worden op het podium geworpen en laatst was er zelfs een meisje, nou ja... eigenlijk een vrouw, die haar shirt optrok, waardoor ik die ehhh... dingen kon zien. Ik vind het prachtig.'' (Trouw)

Maar het succes bleek al snel een keerzijde te hebben. Bernal: “Als je dan ineens succesvol bent, waar je niet op voorbereid bent, dan is het heel heftig.” (Shownieuws, februari 2016)

“Ja, ik was toen heel ongelukkig. Ik blowde sowieso elke dag. Mijn vrienden studeerden en ik zat alleen thuis. Dat vulde ik op met feestjes, drank en drugs.” (RTL Summer Night, augustus 2017)

“Ik ben op alle vlakken heel erg veranderd (Bernal heeft intussen 2 dochters, red). Ik heb veel meer rust gekregen in m’n donder waardoor ik niet constant op stap hoef te gaan. Ik geniet van de dag, dat had ik vroeger niet. Ik kon niet genieten van de momenten. Ik kon alleen genieten van het clubleven, seks, drugs en rock ’n roll. Ik kon ook alleen maar daarover praten. Dat was heel oppervlakkig, waardoor ik best wel geïsoleerd raakte. Het succes overkwam me toen ik jong was, waardoor ik dat niet kon plaatsen voor mezelf.” (BabyBytes, mei 2016)

Met de steun van zijn toenmalige vriendin, die hij in 2007 ontmoette, en huidige echtgenote Melissa, koos Bernal voor een lichte carrièrewending en bouwde intussen een succesvolle carrière als dj uit. Bernal: “Ik ben eigenlijk begonnen als dj voor house- en techno-muziek. Maar hoe populairder ik als dj werd, hoe meer ik inzag dat ik best wat commerciëler zou draaien. Wat toegankelijker. Ik dacht: “Waarom moet ik nu moeilijk blijven doen?” Dus besloot ik “Que si, que no” bij mijn setlist te voegen, het publiek ermee gek te maken en er één groot feest van te maken. Dat is dan weer mijn voordeel: ik kan tijdens een dj-set mijn eigen hit zingen. Wat dan weer meer boekingen met zich meebracht.” (Meerpaaldagen Dronten, augustus 2017)

“Ik draai het nummer nog vaak tijdens mijn dj-sets. En dan zing ik ook mee. Het grappige is dat er nu een hele generatie komt die “Que si, que no” nooit bewust heeft meegemaakt.” (Panorama, januari 2020)

Twintig jaar geleden was er alvast geen ontsnappen aan “Que si, que no”, in Vlaanderen de tiende best verkochte single in 2000, net voor Milk Inc.’s “Walk on water”:

Meest gelezen