Videospeler inladen...

Duizenden Wit-Russische vrouwen de straat op tegen Loekasjenko

Duizenden vrouwen hebben in Wit-Rusland gedemonstreerd tegen de omstreden president Aleksandr Loekasjenko. Op sociale media is te zien hoe zij met wit-rood-witte vlaggen door de straten van de hoofdstad Minsk trokken en bloemen meedroegen. Ook in andere Wit-Russische steden deden vrouwen mee aan de "vrouwenmars" waartoe de oppositie had opgeroepen.

In de vroege middag waren vooral studenten aan het demonstreren. Zij hadden zich verenigd in een "solidariteitsactie". Er waren opnieuw tal van arrestaties, hoeveel precies maakte de politie niet bekend. Op video's is te zien hoe vreedzaam demonstrerende studenten met geweld in busjes werden gesleurd. Ook 's ochtends werden tientallen mensen door de politie gearresteerd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hangt de helft van de arrestanten een straf boven het hoofd.

Wit-Rusland is sinds begin augustus in de greep van massale protesten. President Aleksandr Loekasjenko, die de voormalige Sovjet-Republiek al 26 jaar op autoritaire wijze bestuurt, claimt dat hij de presidentsverkiezingen die toen werden gehouden, met 80 procent van de stemmen heeft gewonnen.

President Aleksandr Loekajsenko

Vrijwel iedereen is ervan overtuigd dat die uitslag het resultaat van verkiezingsfraude is. Loekasjenko haalde zaterdag uit naar de demonstranten omdat die volgens hem het coronavirus zouden verspreiden. "We wankelen door de straten en wrijven tegen elkaar aan", zei hij in een kabinetsberaad dat werd uitgezonden op de staatstelevisie. "Waar is het afstand houden en dergelijke? We doen er alles aan om het moment uit te stellen dat we deze ziekte gedag kunnen zeggen. Het is onacceptabel", aldus Loekasjenko.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" over de toestand in Wit-Rusland:

Videospeler inladen...
Protest Wit-Rusland
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Protest Wit-Rusland
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Protest Wit-Rusland
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen