AFP or licensors

Facebook beëindigt live-uitzending doodsstrijd Fransman, wiens verzoek om euthanasie werd geweigerd

Facebook heeft een video-uitzending geblokkeerd van de doodsstrijd van de ongeneeslijk zieke Fransman Alain Cocq. De man besloot om te stoppen met eten, drinken en medicatie nemen nadat de Franse president Emmanuel Macron zijn euthanasieverzoek had afgewezen. Frankrijk heeft geen wettelijke mogelijkheid tot vrijwillige levensbeëindiging bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Cocq ijvert voor een aanpassing van de wet, door zijn doodsstrijd live uit te zenden, wou hij hier aandacht voor vragen. 

“Hoewel we zijn beslissing respecteren om dit complexe probleem onder de aandacht te brengen, hebben we op basis van deskundig advies stappen ondernomen om de livestream te verhinderen. Onze regels laten niet toe een zelfdoding te tonen", vertelde een woordvoerder van Facebook.

Cocq reageert teleurgesteld nu hij niet meer kan livestreamen. "Het is nu aan jullie", zei hij tegen aanhangers. De zieke Fransman deelde het Franse adres van Facebook. "Zo kunnen jullie laten weten wat jullie vinden van de wijze waarop ze de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen." Cocq krijgt daarbij veel steun van zijn aanhangers. “Ik ben er zeker van dat er ooit een Cocq-wet komt”, schreef iemand. 

“Ik heb een besluit genomen”

In de nacht van vrijdag op zaterdag had de 57-jarige Cocq in een video aangekondigd dat hij zijn medische behandeling stopzet en ook stopt met eten en drinken. "Ik heb mijn laatste maal genuttigd... Ik drink nog een keer op jullie gezondheid", zei Cocq vrijdag in een video vanuit zijn ziekbed in de Oost-Franse stad Dijon. Cocq lijdt al 34 jaar aan een degeneratieve aandoening. "Ik heb een besluit genomen en ik heb er vrede mee."

Macron aangeschreven voor euthanasie

Cocq had president Macron geschreven met het verzoek een verdoving te krijgen en in vrede te sterven, maar de president schreef hem terug dat dit wettelijk niet is toegestaan in Frankrijk. Frankrijks buurlanden België en Zwitserland kennen wel een wettelijke mogelijkheid tot euthanasie. In Frankrijk is die er, mede onder druk van de katholieke kerk, nog niet.

Omdat ik niet boven de wet sta, kan ik niet aan uw verzoek voldoen

President Macron

 "Omdat ik niet boven de wet sta, kan ik niet aan uw verzoek voldoen", schreef Macron in zijn reactie op de brief van Cocq, die hij op zijn Facebookpagina zette. "Uw wens is om actieve hulp te krijgen om te sterven, hetgeen momenteel niet is toegestaan in ons land." De president had ook een handgeschreven briefje meegestuurd. "Met al mijn persoonlijke steun en oprechte respect", stond daarop.

Opgeroepen tot aanpassing huidige wet

Onder een wet uit 2016 is in Frankrijk alleen palliatieve sedatie toegestaan, waarbij een stervende in slaap wordt gebracht en pijnstilling krijgt. Cocq heeft opgeroepen tot een aanpassing van de wet zodat ook in gevallen zoals het zijne hulp bij het sterven mogelijk wordt. Cocq lag tot vrijdag aan de sondevoeding en heeft een stoma. Door zijn ziekte lijdt hij aan hersenaneurysma's en moet hij medicijnen nemen tegen stuiptrekkingen. Hij zegt onophoudelijk pijn te lijden.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Alain Cocq
AFP or licensors

Meest gelezen