Neergeschoten Jacob Blake verschijnt vanop zijn ziekenhuisbed voor de rechter

Jacob Blake, de zwarte man die door de politie in zijn rug geschoten werd in de Amerikaanse stad Kenosha, is vanop zijn ziekenhuisbed voor de rechter verschenen, via een videoverbinding. Er zijn beelden en foto's van de online zitting vrijgegeven. Het was de eerste keer dat Blake in het openbaar te zien was. De zitting ging over klachten die zijn ex-vriendin twee maanden geleden heeft ingediend.

Jacob Blake (29) werd op 23 augustus door een agent neergeschoten in de stad Kenosha, in de staat Wisconsin. De politie was ter plaatse gekomen nadat ze een melding had gekregen van een vrouw over een "ongevraagde aanwezigheid van een man op haar terrein". De agenten wilden Blake oppakken en gebruikten een taser (stroomstootwapen, red). Toen de man naar zijn auto liep en de deur opende, schoot een agent hem zeven keer in zijn rug. Hij raakte zwaargewond en ligt verlamd in het ziekenhuis.

Gisteren verscheen Blake voor de rechter in verband met feiten die zich eerder hebben voorgedaan en niet gaan over wat op 23 augustus is gebeurd. Blake wordt beschuldigd van huisvredebreuk, aanranding en ordeverstoring, na een klacht van zijn ex-vriendin, de moeder van zijn kinderen. De vrouw had in juli een klacht ingediend omdat Blake begin mei bij haar ingebroken zou hebben. Hij zou haar hebben aangerand en met haar auto en bankkaart gevlucht zijn.

De zitting vond plaats via het videoplatform Zoom. Jacob Blake verscheen, liggend in een ziekenhuisbed, zijn advocaat zat op een stoel naast hem. Hij pleitte niet schuldig. Maar de openbaar aanklager, Zeke Wedenfield, oordeelde dat er wel genoeg elementen zijn om de zaak voor het gerecht te brengen.

Onrust en protesten

Het officiële proces over de feiten waarvan zijn ex-vriendin hem beschuldigt, zal in november van start gaan met het aanstellen van de jury. "De staat erkent dat dit serieuze aantijgingen zijn, maar ook dat de verdachte ernstige verwondingen heeft en dat hij herstellende is in het ziekenhuis", zei Zeke Wiedenfeld, openbaar aanklager van Walworth County.

Op de zitting is de schietpartij op 23 augustus niet besproken. Volgens de openbaar aanklager van Kenosha County was de aanklacht van de ex-vriendin de reden waarom agenten hem toen wilden oppakken. Josh Kaul, de procureur-generaal van Wisconsin, had eerder gezegd dat de politie ter plaatse was gekomen na een klacht over huiselijk geweld. Blake zei na de feiten dat hij een mes bij zich had, er is ook een mes in zijn auto teruggevonden.

Nadat Blake door de politie in zijn rug werd geschoten was het dagenlang onrustig in Kenosha en in andere Amerikaanse steden. Bij die protesten zijn in Kenosha twee mensen doodgeschoten, daarvoor is een 17-jarige aangeklaagd.

Jacob Blake

Meest gelezen