Liveblog: Naar een eengemaakte Europese regeling van reisbeperkingen, aantal besmettingen daalt nog amper 

De dalende curve van het gemiddeld aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in ons land lijkt af te vlakken. De Europese Commissie stelt voor een eengemaakte Europese kleurencode voor reisbeperkingen in te voeren. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Naar een eengemaakte Europese reisregeling

De Europese Commissie wil dat er een einde komt aan de uiteenlopende reisbeperkingen die de lidstaten hebben ingevoerd voor reizigers die uit risicogebieden komen. Op dit ogenblik beslist elke lidstaat zelf welke gebieden een risicogebied vormen en dat veroorzaakt chaos.  De Commissie stelt daarom een eengemaakte Europese kleurencode voor.

Lees meer in dit artikel:

Crisiscentrum schroeft aantal persconferenties weer terug naar 1 per week

De drie persconferenties per week van het Nationaal Crisiscentrum en het gezondheidsinstituut Sciensano over de coronacijfers in ons land zullen vanaf komende week weer worden teruggebracht naar één. Dat heeft VRT NWS vernomen. Die wekelijkse persconferentie vindt voortaan plaats op woensdag om 11 uur.

Sciensano zal wel nog dagelijks een schriftelijke update versturen met de nieuwste coronacijfers. Op dit moment zijn die stabiel. Mochten de besmettingen weer de foute kant uitgaan, zullen er waarschijnlijk weer meer persconferenties komen.

Nieuwe cijfers: dalende curve van aantal nieuwe besmettingen lijkt af te vlakken

De dalende curve van het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land lijkt af te vlakken. In de week van 26 augustus tot 1 september kwamen er elke dag gemiddeld 445 nieuwe bevestigde besmettingen bij. Dat is een daling van amper 1 procent in vergelijking met de week ervoor.

In Brussel blijft het aantal besmettingen licht dalen, in Antwerpen dalen de besmettingscijfers het meest. Maar in andere provincies is er een stijging: vooral in Luik, maar ook in West-Vlaanderen, Limburg, Vlaams-Brabant en Namen.

Bij de ziekenhuisopnames blijft de daling voorlopig wel nog groter: van 17 naar 16 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Het gemiddeld aantal overlijdens daalt van 5 naar 3.

Het volledige cijferrapport van Sciensano kunt u hier bekijken.

Onze wetenschapsjournalist Koen Wauters geeft duiding bij de cijfers in "Het Journaal". Bekijk de video hieronder:

Videospeler inladen...

Brusselse politie breekt rave met meer dan 200 feestvierders op

In Brussel heeft de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.30 uur een einde gemaakt aan een illegale rave, waaraan meer dan 200 feestvierders deelnamen. Het feestje ging door in een technische ruimte van de Leonardtunnel die toegankelijk is via het Zoniënwoud. Er werden een tiental processen-verbaal uitgeschreven aan de organisatoren van het gebeuren.

De politie kwam het zaakje op het spoor toen agenten enkele feestvierders opmerkten die zich naar de rave begaven. Omdat het niet de eerste keer was dat er op die plek een feestje werd georganiseerd, besloten ze om poolshoogte te nemen. Ze troffen iets meer dan 200 aanwezigen aan van 24 tot 35 jaar

Spaanse scholen vragen strengere veiligheidsmaatregelen

In Spanje hebben in de stad Malaga, in de regio Andalusië, leraren, ouders en studenten gedemonstreerd om strengere veiligheidsmaatregelen te vragen voor corona bij de start van het nieuwe schooljaar.

Ook in acht andere Spaanse steden werden gelijkaardige betogingen georganiseerd. De betogers  vragen een strenger signaal van de Spaanse regenring en de regionale regering in Andalusië.

Op 10 september starten de scholen opnieuw in Andalusië. Het schoolpersoneel is bezorgd over de verspreiding van het virus. Ze willen verdere uitbraken voorkomen, voorkomen dat de scholen moeten sluiten en hun eigen gezondheid waarborgen.

De herstart van het onderwijs komt te midden van een toename van COVID-19-infecties de afgelopen weken in Spanje. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid meldde gisteren meer dan 10.000 nieuwe virusgevallen, waarvan 4.503 in de afgelopen 24 uur waren opgetekend.

Videospeler inladen...

Helft bouwbedrijven heeft orderboekje van minder dan drie maanden

Bij 51 procent van de bouwbedrijven waren eind augustus de orderboeken minder dan drie maanden gevuld. Daarmee verslechtert de situatie ten opzichte van eind juni, toen bij 46 procent van de bouwondernemingen de orderboeken voor minder dan drie maanden werk zorgden. Ten opzichte van het begin van de zomer heeft de sector ook aanzienlijk uitgebreidere afdankingsintenties. Dat meldt de Confederatie Bouw zaterdag op basis van eigen onderzoek bij 359 bedrijven.

"Er moet nu dringend een sterke federale regering komen, liefst met een ruime meerderheid in Noord en Zuid. Die regering moet meteen een ambitieus relanceplan uittekenen waarbij de bouw de centrale motor is die ook alle andere sectoren meeneemt in haar herstel. Dat gebeurde al met succes tijdens de financiële crisis in 2009 en 2010 en heeft nu ook alle kans op slagen", zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Horeca vraagt om terrassen in de winter

Horeca Vlaanderen hoopt dat de gemeenten soepel zullen omspringen met de vraag van cafés en restaurants om ook in de winter een terras te zetten. Om coronabesmettingen tegen te gaan, moeten de tafels in cafés en restaurants voldoende ver uit elkaar staan, en daardoor gaat heel wat capaciteit verloren. Alleen terrassen, die voldoende groot zijn, kunnen dat verlies opvangen, zegt Horeca Vlaanderen. 

DIRK WAEM / Belga

Manneken Pis eert zorgberoepen

Manneken Pis heeft een nieuw kostuum. Z'n nieuwe outfit vertegenwoordigt alle zorgberoepen die de Brusselse ziekenhuizen draaiende hebben gehouden tijdens de coronacrisis. Het is een eerbetoon van de stad aan verpleegkundigen en artsen maar ook aan het administratief en onderhoudspersoneel.

Videospeler inladen...

Van 3 naar meer dan 4 miljoen besmettingen in India in 13 dagen

In India zijn nu officieel meer dan 4 miljoen besmettingen met het coronavirus geregistreerd. De voorbije 24 uur kwamen er volgens het ministerie van Volksgezondheid 86.432 gevallen bij, alweer een record in de dagcijfers in India. Er zijn nu in totaal 4.023.179 besmettingen.

Daarmee komt het dicht in de buurt van Brazilië, waar officieel 4.091.801 besmettingen vastgesteld zijn, en de Verenigde Staten, wereldwijd het zwaarst getroffen land met 6.202.080. Naar alle verwachtingen zal India eerstdaags over Brazilië springen.

Het aantal besmettingen in India is de laatste weken fors aan het stijgen. Al dagen op rij wordt het record in nieuwe dagelijkse besmettingen gebroken. Nog maar amper 13 dagen geleden bereikte het land de drempel van 3 miljoen besmettingen. Ter vergelijking: het duurde meer dan drie maanden voor het van 2 naar 3 miljoen besmettingen ging.

In eerste instantie verspreidde het virus zich vooral in de overbevolkte grootsteden, maar er zijn intussen besmettingen in alle deelstaten van het uitgestrekte landen, in kleinere steden en dorpen. De meeste gevallen zijn er in de westelijke staat Maharashtra state en de vier zuidelijke staten Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telangana en Karnataka.

De voorbije 24 uur zijn in India meer dan 1.000 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. In totaal zijn nu 69.561 overlijdens geregistreerd. Het is ook hier het op twee na zwaarst getroffen land. In de VS zijn er 187.768 overlijdens, in Brazilië 125.502.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Zorgsector in Nederland voert actie, duizenden schoenen op het Malieveld

De zorgsector in Nederland voert vandaag actie in Den Haag. Op het Malieveld, een groot grasveld waar demonstraties, parades en evenementen gehouden worden, staan duizenden schoenen van verpleegkundigen. Het zijn de schoenen van zorgmedewerkers die door de coronamaatregelen niet ter plekke kunnen demonstreren.  

Het zorgpersoneel wil "meer dan applaus", het wil structureel meer loon en vermindering van de werkdruk. Ook willen de medewerkers minder regels en meer respect voor de verzorgenden. In de Tweede Kamer in Nederland wordt gedebatteerd over een loonsverhoging, maar daar is niet genoeg steun voor.

Het protest wordt georganiseerd door de partijen PvdA, SP en GroenLinks en door de vakbonden FNV, CNV en Nu’91.

Scholen in Iran opnieuw open na bijna 7 maanden

In Iran zijn vandaag de scholen opnieuw opengegaan, na bijna zeven maanden gesloten te zijn geweest. Er werd al die tijd vooral lesgegeven via internet, apps en televisieprogramma's.

President Hassan Rouhani verklaarde in een videoboodschap dat het onderwijs van 15 miljoen studenten even belangrijk als de gezondheidszorg. Hij zei dat scholen en universiteiten niet meer zouden sluiten, ook niet in de ergste situatie.

Leerlingen en leerkrachten moeten meerdere veiligheidsmaatregelen naleven. Zo moet iedereen een mondmasker dragen en moeten de leerlingen op voldoende afstand van elkaar in de klas zitten.

De heropening komt er op een moment dat veel mensen bezorgd zijn over een toename van aantal besmettingen. In Iran zijn tot nu toe 382.772 besmettingen en meer dan 22.000 overlijdens geregistreerd. Het is het zwaarst getroffen land in de regio.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Hoogste aantal besmettingen in één dag in Italië sinds begin mei

In Italiê zijn gisteren 1.733 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is het hoogste aantal besmettingen in een dag tijd sinds begin mei. Er zijn de voorbije 24 uur meer dan 113.000 coronatests afgenomen, een nieuw record. Het zijn er 21.000 meer dan de dag ervoor. Er zijn ook 11 mensen overleden als gevolg van een besmetting met het coronavirus.

Italië was het eerste land in Europa dat dit voorjaar getroffen werd door het nieuwe coronavirus. Er volgden strenge maatregelen en een wekenlange strikte lockdown. Vanaf mei werden de maatregelen geleidelijk aan versoepeld.

Sinds "Ferragosto", de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart op 15 augustus, is het aantal besmettingen beginnen toe te nemen. Op 22 augustus werden voor het eerst meer dan 1.000 besmettingen gemeld.

Rusland publiceert resultaten over zijn coronavaccin: "Veelbelovend", maar de vraagtekens blijven

Russische wetenschappers hebben de resultaten gepubliceerd van een studie naar een vaccin tegen het nieuwe coronavirus. In augustus registreerde Rusland als eerste land ter wereld een vaccin, maar internationale experts waren kritisch. In zo korte tijd een effectief werkend én veilig vaccin ontwikkelen, dat is twijfelachtig. De resultaten van de studie tonen dat het vaccin wel veelbelovend is, maar er blijven nog heel veel onbeantwoorde vragen.

Lees meer in het artikel:

Eurostar-treinen stoppen tot in 2022 niet in Kent

Tot 2022 zullen de hogesnelheidstreinen van Eurostar niet in het Britse graafschap Kent halt houden, door de pandemie van het coronavirus. Dat bericht de Britse openbare omroep BBC.

De treinen stopten sinds maart al niet meer in de stations van Ashford en Ebbsfleet. Nu is beslist om dat te verlengen voor de komende twee jaar. Passagiers zullen hun reis moeten aanvangen in St Pancras in Londen, aldus de BBC.

Volgens Eurostar waren er 90 procent minder boekingen vergeleken met vorig jaar en is de sector te onvoorspelbaar vanwege de maatregelen in de strijd tegen het virus. Eurostar zal ook volgend jaar de dienstverlening beperken en focussen op de belangrijkste routes en bestemmingen, waar de hoogste vraag is.

Een Eurostar-woordvoerder zei aan de BBC dat de beslissing niet lichtzinnig is genomen.

PA Wire/Press Association Images

Voor het eerst sinds de coronacrisis: grote handelsbeurs in China

In China is voor het eerst sinds de coronacrisis een grote handelsbeurs begonnen. Die vindt plaats in Peking en wordt bijgewoond door 18.000 bedrijven uit de dienstensector. Maar de meeste buitenlandse bedrijven wonen het evenement nog altijd verplicht online bij. In het gebouw gelden strenge hygiënemaatregelen. Zo wordt de temperatuur van alle bezoekers gecontroleerd en wordt het gebouw elke dag getest op de aanwezigheid van het coronavirus. Ook de bezoekersstroom wordt beperkt. Bij de opening gaf president Xi - via een videoscherm - een toespraak. Daarin zei hij dat het virus de wil van mensen om samen te werken niet kan tegenhouden. Op de beurs zullen ook een paar Chinese kandidaat-vaccins worden voorgesteld en tests die het coronavirus in 30 minuten zouden moeten kunnen opsporen.

Covid Infrastructure Risk Model moet helpen bij evenementen in grote zalen en sportstadions

Vanaf dinsdag kunnen opnieuw evenementen plaatsvinden in grote zalen, congrescentra en sportstadions. De afstandsregels voor zittende evenementen worden dan bijgesteld van anderhalve naar één meter waardoor opnieuw meer bezoekers toegelaten kunnen worden. Om te helpen bij de organisatie van die evenementen heeft de Vlaamse overheid het Covid Infrastructure Risk Model (CIRM) ontwikkeld. Dat melden de Vlaamse ministers Jan Jambon (Cultuur), Zuhal Demir (Toerisme) en Ben Weyts (Sport).

Die CIRM bevat onder meer een checklist die uitbaters van zalen, congrescentra en stadions kunnen invullen om hun infrastructuur te screenen op veiligheidsrisico's die te maken hebben met corona.

Na een positieve screening, kunnen uitbaters bij hun stad of gemeente toelating vragen om meer dan 200 personen te ontvangen voor indoor evenementen of meer dan 400 voor outdoor evenementen. De burgemeester geeft deze toelating na overleg met de bevoegde minister(s).

Brouwerij van AB Inbev in Jupille ligt stil na verschillende besmettingen

De brouwerij van AB Inbev in Jupille bij Luik ligt stil. Het personeel heeft het werk stilgelegd nadat 9 mensen besmet bleken te zijn met het coronavirus. Ze werken allemaal op de logistieke afdeling. Volgens de vakbonden heeft het bedrijf te laat gereageerd op de besmettingen. Vakbonden en directie hebben overleg gepleegd, maar een oplossing is er nog niet. 107 andere personeelsleden in de brouwerij in Jupille hebben negatief getest, zegt de directie van AB Inbev.

Videospeler inladen...

Organisatoren van evenementen kunnen voorschot aanvragen vanaf 7 september

Om organisatoren te stimuleren investeringen te doen in onzekere tijden en een event of evenementenreeks te organiseren, kunnen ze een voorschot aanvragen bij de Vlaamse overheid. De bedoeling is dat het voorschot binnen de drie maanden na het evenement terugbetaald wordt. Als het evenement niet mag plaatsvinden door maatregelen die nog niet gekend waren bij de aanvraag, maar wel gerelateerd aan COVID-19, dan moeten de niet-recupereerbare kosten niet worden terugbetaald.

Ontdek meer in onderstaand artikel:

Meest gelezen