Foto Marnik Aerts

Gepantserde "Bearcat", snelle responsteam op motor, identiteitscontroles: Operatie Nachtwacht gestart in Antwerpen

In Borgerhout en Deurne-Noord, bij Antwerpen, is Operatie Nachtwacht gestart. Dat is een grote veiligheidsoperatie van de Antwerpse politie tegen de georganiseerde drugsbendes in de stad. Die hebben de voorbije weken tot verschillende gewelddadige incidenten geleid. De nacht is voor zover bekend zonder incidenten verlopen.

De afgelopen weken was het aantal geweldsincidenten weer opgeflakkerd in Antwerpen, namelijk in Borgerhout en Deurne-Noord. Er werden onder meer verschillende keren granaten gevonden op straat, en enkele huizen werden beschoten. Buurtbewoners keken vooral in de richting van hun burgemeester, Bart De Wever (N-VA), en die kwam met "Operatie Nachtwacht". De politie zal de komende weken extra aanwezig zijn gedurende de nacht.

We zagen identiteitscontroles en de imposante "BearCat", maar die riep bij sommigen eerder een gevoel van agressie op dan van veiligheid

Journaliste Gitte Van Hoyweghen

Vannacht was de politie inderdaad heel zichtbaar in het straatbeeld. "We zagen de eerste politiecombi's in Deurne-Noord rond kwart over middernacht", zegt journaliste Gitte Van Hoyweghen, die de actie vannacht volgde. "We zagen dat ze hier en daar auto's tegenhielden om identiteitscontroles te doen. Dat gebeurde ook bij jongeren die rondhingen op het Bisthovenplein in Deurne. We zagen ook de imposante "Bearcat", een pantserwagen. Maar die riep bij sommige buurtbewoners eerder een gevoel van agressie op dan van veilgheid", aldus Van Hoyweghen.

Die machinegeweren, dat was schrikken. Maar het is soms nodig

Buurtbewoonster Lucienne Lemmens

Bekijk hieronder enkele reacties van buurtbewoners:

Videospeler inladen...

Bij buurtbewoners zijn er inderdaad gemengde reacties te horen op de extra inzet van politieagenten. Sommigen zijn blij dat de burgemeester in actie schiet, en erkennen dat dat nodig is. "We kwamen thuis en zagen plots machinegeweren in de buurt. Dat was wel schrikken", zegt Lucienne Lemmens. "Maar soms is het wel nodig om het hier in het oog te houden." Anderen vrezen dat het spierballengerol van de politie averechts kan werken. "Ik denk dat dit bepaalde reacties kan uitlokken", zegt Amir Bachrouri. "Misschien dat mensen die een verkeerd beeld hebben van de politie, de confrontatie willen aangaan. Om te laten zien: wij zijn hier de sterkste en de baas op straat." Hoeveel effect de politieactie zal hebben, is af te wachten. Ze gaat in elk geval nog enkele weken door.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal” over operatie Nachtwacht:

Videospeler inladen...

Betrek de buurt bij de aanpak van het geweld

Peter Raeymaeckers, Platform Middenveldorganisaties APSMO

Ook een vijftigtal middenveldorganisaties heeft bedenkingen bij de operatie.  In een open brief uiten ze hun bezorgdheid: "Wij zijn tegen alle vormen van geweld, en we vinden dat er gerichte acties moeten komen. Maar we betwijfelen of zo een grootscheepse actie, waarbij iedereen een identiteitscontrole moet ondergaan, en waarbij zelfs militaire voertuigen worden ingezet, het effect zal bereiken. Jongeren zijn bang dat zij geviseerd zullen worden, op basis van hun afkomst", zegt Peter Raeymaeckers. De middenveldorganisaties betreuren dat er met hen niet overlegd is. "Wij kennen de wijk en de buurtbewoners door en door. Wijken worden te vaak gezien als een probleem, terwijl men de bewoners beter zou betrekken, als deel van de oplossing."

Videospeler inladen...

Nieuwe schietpartij zaterdagavond?

Op de tweede avond van de grootscheepse politie-actie Nachtwacht onderzoekt de Antwerpse politie een melding van een schietpartij in Deurne. Deurne is een van de Antwerpse districten waar de afgelopen maanden verscheidene schietpartijen en granaataanslagen geweest zijn die toegeschreven worden aan drugsbendes. De politie onderzoekt de melding. Meer details zijn er nog niet.

Meest gelezen