Extra budget voor busvervoer in het buitengewoon onderwijs: "Scholen mogen niet opdraaien voor al die extra kosten"

De Vlaamse regering maakt 2 miljoen euro vrij om extra bussen in te leggen voor het buitengewoon onderwijs. Dat schrijft De Zondag. Het budget maakt deel uit van een groter pakket van 22 miljoen euro om de coronakosten in het onderwijs te dekken.

“De coronacrisis brengt veel extra werk met zich mee in het onderwijs”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Onze scholen mogen niet opdraaien voor al die extra kosten.” Scholen krijgen dan ook een extra budget van 22 miljoen euro om de coronakosten in het eerste trimester te dekken. Een deel ervan is bedoeld voor leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs. 

We gaan op zoek naar minstens 84 extra busbegeleiders

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V)

Concreet wordt daar 2 miljoen euro voor vrijgemaakt. “Om het busvervoer van leerlingen in het buitengewoon onderwijs te kunnen organiseren en te vermijden dat leerlingen uren op de bus zitten, worden extra bussen ingezet”, aldus Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). “Dat betekent dat we ook op zoek gaan naar minstens 84 extra busbegeleiders. Samen met VDAB zijn we volop aan de slag om die vacatures verspreid over Vlaanderen in te vullen.” Ook De Lijn heeft een honderdtal extra bussen en chauffeurs voorzien.

Het extra budget komt er nadat een paar dagen geleden bekend raakte dat leerlingen van het buitengewoon onderwijs een pak langer op de bus zitten door de coronamaatregelen. Door die maatregelen mochten kinderen van de lagere school niet door dezelfde bus worden opgehaald als kinderen uit de middelbare school. Die regel werd ondertussen teruggedraaid door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). 

17 miljoen euro voor schoonmaakpersoneel

De rest van het budget is vooral voor extra schoonmaakpersoneel en voor hygiëne- en ontsmettingsmaatregelen. Daarvoor is zo’n 17 miljoen euro voorzien. Een poetshulp zou door die maatregelen namelijk 20 minuten meer werk hebben dan normaal om een klaslokaal te poetsen. Scholen kunnen het extra schoonmaakbudget ook gebruiken voor de aankoop van CO2-meters, die nagaan of een klaslokaal voldoende verlucht wordt.

Daarnaast gaat er ruim 2 miljoen euro extra naar internaten met permanente opstelling en medisch pedagogisch instituten om extra opvangcapaciteit te voorzien. Die instellingen moeten bij code oranje of rood immers opvang bieden aan de leerlingen van de 2de en 3de graad secundair onderwijs tijdens de weken dat zij afstandsonderwijs krijgen.  

Ten slotte is er nog 1 miljoen euro budget voorzien voor bijkomende medewerkers voor de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Zij zijn belast met contactopsporing binnen het onderwijs. 

Meest gelezen