De Amerikaanse president Donald Trump zegt
AFP or licensors

President Trump over Navalny: "Tragisch wat er gebeurd is, nog geen bewijs gekregen van vergiftiging"

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij nog geen rechtstreeks bewijs gezien heeft van Russische betrokkenheid bij de vermoedelijke vergiftiging van de Russische oppositieleider Alexei Navalny. Maar Trump zei ook dat hij geen reden heeft om te twijfelen aan de Duitse verklaringen hierover.

"Ik weet niet precies wat er is gebeurd. Ik vind het tragisch en het is vreselijk. Het had niet mogen gebeuren", dat heeft  Trump vrijdag gezegd op een persconferentie in het Witte Huis over de vermoedelijke vergiftiging van Navalny.

De Duitse regering zei dat toxicologische tests hebben uitgewezen dat Navalny, die momenteel in coma ligt in een ziekenhuis in Berlijn, vergiftigd is met een zenuwgas uit de novitsjok-groep. "Op basis van wat Duitsland zegt, lijkt dat het geval", zei Trump nog op de persconferentie. "Ik zou zeer boos zijn als het zo is."

Witte Huis: "Ernstige bezorgdheid”

 Trump zei dat hij binnenkort meer informatie verwacht over de zaak. Op die manier zouden de Verenigde Staten een standpunt kunnen innemen. Het Witte Huis had eerder wel “ernstige bezorgdheid” geuit aan Rusland nadat Duitsland de resultaten van de tests bekend had gemaakt. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had eerder deze week uitleg gevraagd aan Rusland voor de vergiftiging van Navalny. Trump zei dat hij de vraag begreep. Maar hij benadrukte ook dat hij een goede relatie heeft met president Vladimir Poetin.

Rusland heeft steeds elke betrokkenheid ontkend. De Russische regering wil naar eigen zeggen wel samenwerken met Duitsland in het onderzoek naar Navalny.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel
(c) AP POOL

Meest gelezen