AFP or licensors

Ophef in VS over Trump die gesneuvelde soldaten "losers" zou hebben genoemd, maar Witte Huis gaat in de tegenaanval

Het Witte Huis probeert te voorkomen dat een rel over vermeende uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump over gesneuvelde militairen de verkiezingscampagne gaat domineren. Trump heeft de Amerikaanse oorlogsveteranen volgens een artikel in het tijdschrift The Atlantic omschreven als "sukkels" en "losers". De president spreekt dat tegen.

De Amerikaanse president zou de uitspraken in 2018 gedaan hebben tijdens een reis naar Frankrijk. Trump had naar een begraafplaats moeten gaan waar Amerikanen begraven liggen die zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat bezoek ging uiteindelijk niet door, volgens bronnen van het tijdschrift The Atlantic omdat de president vreesde dat de regen zijn haar zou ruïneren en omdat hij het bezoek niet belangrijk vond. Hij zou zich ook laatdunkend over de gesneuvelden hebben uitgelaten.

Tegenstanders van de president grijpen het artikel aan om Trump af te schilderen als iemand die niet begaan is met militairen. Het anti-Trump-kamp verwijst in televisieoptredens, verklaringen en advertenties naar de vermeende uitspraken. Zo noemde de Democratische presidentskandidaat Joe Biden de uitspraken een schande en on-Amerikaans. Volgens Biden bewijst het dat Trump niet geschikt is als president en als aanvoerder van de strijdkrachten. Biden zei ook dat zijn overleden zoon, die voor de strijdkrachten in Irak zat, geen sukkel was.

(Lees verder onder de foto)

Joe Biden
AFP or licensors

Trump heeft steun van het leger nodig

De kwestie ligt extra gevoelig omdat Trump zich opwerpt als een president die vierkant achter het leger staat. Hij rekent ook op de steun van de militairen en het leger voor zijn herverkiezing. Het Witte Huis doet dan ook verwoede pogingen om de geest weer in de fles te krijgen. Een hoge functionaris zei aan The Washington Post dat snel wordt opgetreden om te voorkomen dat de rel "een grote kwestie wordt" in de aanloop naar de verkiezingen in november. Meerdere topfunctionarissen verklaarden dat ze zich niet herkennen in het kritische artikel.

Naaste medewerkers van Trump zeggen dat de president heeft laten zien dat het welzijn van militairen wel degelijk belangrijk voor hem is. De woordvoerster van het Witte Huis noemde het artikel van The Atlantic bovendien "propaganda" waarin "vier laffe anonieme bronnen die waarschijnlijk niet eens bestaan" worden opgevoerd. Ook Trump houdt vol dat het bericht niet klopt en zegt dat het “fake news” was. "Het is een hoax", reageerde hij ook. "Net als Rusland, Rusland, Rusland." Trump zegt ook dat bijna niemand zoveel voor het leger heeft gedaan als hij.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Maar het Amerikaanse nieuwsagentschap AP zegt dan weer vele van de commentaren in The Atlantic onafhankelijk te hebben bevestigd. En ook de conservatieve zender Fox News, doorgaans in het Republikeinse kamp, verkreeg bevestiging over delen van het verhaal dat in The Atlantic staat. Dat Trump de begraafplaats niet zou hebben bezocht omdat hij de gesneuvelden er "losers" vindt, wordt door bronnen van de zender wel tegengesproken. Ook dat hij vreesde dat de regen zijn haar zou ruïneren, wordt ontkend. De bronnen verwerpen echter enkel de claim over de begraafplaats en niet andere verslagen waarin Trump soldaten zou hebben beledigd, aldus Fox News.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen