Mensen proberen verkoeling te zoeken aan het strand in Venice Beach (foto 4 september).
AFP or licensors

Temperaturen tot 49 graden: "Zeldzaam gevaarlijke en mogelijk fatale" hittegolf in Californië

Voor de inwoners van de Amerikaanse staat Californië is het dit weekend bijna letterlijk bakken en braden. Er worden temperaturen voorspeld tot 49 graden Celsius. De National Weather Service (het Amerikaanse KMI, red) waarschuwt voor "een zeldzaam gevaarlijke en mogelijk fatale hittegolf." De gouverneur heeft de noodtoestand uitgeroepen.

In Californië lopen de temperaturen tijdens de zomer sowieso al op, maar 49 graden Celsius in september is extreem. De National Weather Service, de Amerikaanse nationale weerdienst, waarschuwde gisteren voor een "zeldzaam gevaarlijke en mogelijk fatale hittegolf" die tot na het weekend zou duren. Vooral voor zaterdag en zondag worden extreme temperaturen voorspeld.

Gouverneur Gavin Newsom heeft de noodtoestand uitgeroepen. Dat betekent onder meer dat het voor energiecentrales mogelijk wordt om harder te draaien dan normaal tijdens het weekend, om tegemoet te komen aan een hoger stroomverbruik. Bij extreme hitte verbruiken mensen meer stroom om hun airco en ventilatie te laten werken. Op die manier wil de gouverneur stroomstoringen vermijden.

Gepland onderhoud aan energiecentrales wordt om die reden ook uitgesteld tot na het verlengde weekend (maandag is het Labor Day, dag van de arbeid, in de VS, red). Inwoners wordt ook gevraagd om ongebruikte apparaten en verlichting uit te schakelen.

(tekst gaat voort onder de tweet)

Hoe warm wordt het in Death Valley?

Vorige maand had Californië al te kampen met een extreme hittegolf. In Death Valley, in de Mojave-woestijn, werd op 17 augustus zelfs een temperatuur van 54,4 graden Celsius gemeten. Dat is een van de hoogste temperaturen die ooit op aarde zijn gemeten en mogelijk een record. Daar wordt voor morgen een temperatuur van 51 graden Celsius voorspeld.

De hittegolf in augustus veroorzaakte ook enkele van de zwaarste bosbranden ooit in Californië. Sommige van die branden woeden nog altijd. Met de voorspelde extreme hitte wordt gevreesd voor een opflakkering van de branden én voor een tekort aan bluswater.

Ook in andere staten in het zuidwesten van de Verenigde Staten is het bijzonder warm. Dat is onder meer het geval in Nevada en in het westen van de staat Arizona. Vooral voor zondag en maandag worden daar "brutale" temperaturen voorspeld. In de stad Phoenix, in Arizona, was het gisteren met 45,5 graden de warmste 4 september sinds 1945.

Waarschuwing voor extreem brandgevaar langs de Angeles Crest Highway in de San Gabriel Mountains ten noordoosten van Los Angeles (foto 4 september).
AFP or licensors

Meest gelezen