Daan Wallis/VRT

100e dag van Black Lives Matter-protest in Portland: "Harde kern die doorgaat tot hervormingen er zijn"

In Portland, in de westelijke Amerikaanse staat Oregon, is nu al voor de 100e avond op rij geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. Waar er in het begin duizenden mensen op straat kwamen, zijn het er nu enkele honderden. Het gaat er heel heftig aan toe, zag VS-correspondent Björn Soenens. "Portland is een stad die een traditie heeft van het aanvechten van ongelijkheid. Je hebt een kleine maar heftige kern die wil doorgaan tot de hervormingen er zijn."

Het "Black Lives Matter"-protest in de Verenigde Staten stak opnieuw op na de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd. Hij stierf op 25 mei na een politie-interventie in Minneapolis. Zijn dood was de aanleiding voor grote protesten tegen racisme en tegen politiegeweld, niet alleen in de Verenigde Staten, maar wereldwijd. Sindsdien zijn er nog politie-interventies geweest waarbij Afro-Amerikanen overleden zijn. De protesten tegen racisme en geweld lopen op sommige plaatsen uit de hand.

In Portland is nu al voor de 100e avond op rij geprotesteerd. "Het ging er heel heftig aan toe", zegt VS-correspondent Björn Soenens, die in Portland is. "De betogers droegen helmen en kogelvrije vesten, naar eigen zeggen om zich te beschermen tegen het traangas en de balletjes die de politie afvuurt om hen op een afstand te houden. De betogers wilden naar het politiekantoor, daar stonden agenten om hen tegen te houden. Er werden molotovcocktails en projectielen gegooid, de politie in militaire tenue chargeerde met traangas."

De betogers zijn heel goed voorbereid, zag Soenens. "Het protest vond dit keer plaats in een park. Het begon heel vreedzaam met borden met slogans, met toespraken over liefde en verdraagzaamheid. Tegelijk liggen de schilden, helmen, maskers klaar. De betogers vertelden dat ze goed voorbereid moeten zijn omdat de politie volgens hen heel agressief optreedt."

(tekst gaat voort onder de foto's)

Daan Wallis/VRT
Daan Wallis/VRT

Waarom Portland?

Waarom is het protest in Portland zo hevig? "Het is een stad met een traditie van betogingen, van links gedachtegoed", zegt Soenens. "Het is een stad met een verleden van eisen om hervormingen, waar velen niet moeten weten van kapitalisme, waar velen vinden dat de ongelijkheid in de maatschappij te groot is, en dat daar iets aan gedaan moet worden. Men wil er vooral de ongelijkheid in de maatschappij aanvechten."

Portland is een stad met een verleden van eisen om hervormingen, waar velen vinden dat de ongelijkheid in de maatschappij te groot is. Je zit met een harde kern die wil doorgaan tot die hervormingen er zijn.

VS-correspondent Björn Soenens

In Portland is maar 2 procent van de inwoners Afro-Amerikaans, je ziet dus weinig Afro-Amerikanen in de betogingen. In het begin van de Black Lives Matter-protesten in de stad kwamen duizenden mensen op straat, nu blijft er nog een harde kern van enkele honderden mensen over. Een heftige harde kern, die niet opgeeft, die wil doorgaan tot die hervormingen er zijn. Ik sprak met een betoger, hij zei: "Wij doen dit al zes jaar, pas de laatste 100 dagen krijgen wij aandacht." Het zijn witte betogers die ijveren voor zwarte burgerrechten."

"Je hoort vaak zeggen dat Portland in brand staat, dat is niet zo. Bepaalde hoeken en parken zijn het toneel van geweld, van rellen, daar zie je winkels die dichtgetimmerd zijn, waar graffiti op gespoten is. Het is een heel gemengd beeld, niets is wat het lijkt."

Daan Wallis/VRT

Invloed op verkiezingen?

Niet zo ver van Portland, in Vancouver, net over de grens in de staat Washington, was er dan weer een stille wake van ultraconservatieve en uiterst rechtse groepen zoals Patriot Prayer, het "andere kamp", zeg maar. Leden van die groepen voerden de voorbije dagen ook actie in Portland en dat draaide uit op geweld. Daarbij werd een lid van Patriot Prayer doodgeschoten door een antifascistische betoger, die werd op zijn beurt doodgeschoten door de politie.

"Portland en Vancouver zijn van elkaar gescheiden door de rivier Columbia, er liggen maar een paar kilometers tussen", zegt Soenens. "Er hing een bevreemdende, akelige sfeer. Militanten droegen AR-15-machinegeweren. Als je met hen spreekt, stellen ze zichzelf voor als vreedzaam en zeggen ze dat de anderen onverdraagzame anarchisten zijn die het land kapotmaken. Toen ik een van de militanten erover aansprak dat het bijna leek op een burgeroorlog, zei hij: "Burgeroorlog? Daar zitten wij al. Wij gaan ons land beschermen.""

Of dit een negatieve invloed zal hebben op de kansen van president Donald Trump bij de verkiezingen in november? "Ik denk niet dat het zo'n vaart zal lopen", zegt Soenens. "De aanhangers van Trump, die staan achter hem, wat hij ook zegt of doet. En de protesten en het geweld in Portland, hier in de buitenwijken zien mensen die beelden op tv, ze worden bang, ze willen niet in een samenleving wonen waar brandgesticht en geplunderd wordt. Mensen die bang zijn, die stemmen voor law and order."

Bekijk hieronder het verslag over de honderdste protestnacht tegen politiegeweld in Portland uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Is Portland verworden tot een "wetteloos oord", zoals president Trump beweert. Onze correspondent Björn Soenens zocht het uit. Bekijk hier zijn reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen