Videospeler inladen...

De Wever (N-VA) voelt zich bedrogen door liberalen: "Met Bouchez kon het niet lukken" en "Lachaert is schoothondje MR"

Dat er geen paars-gele regering komt en waarschijnlijk wel een paars-groene, aangevuld met CD&V, frustreert N-VA-voorzitter Bart De Wever, zo zegt hij in een interview in "De zevende dag". Vooral het "mes in de rug" van de liberalen, maakt hem boos. "Lachaert (Open VLD) heeft zich laten misleiden door Bouchez (MR)."

N-VA-voorzitter Bart De Wever voelt zich "aan de kant geschoven", nu de onderhandelingen voor een Vivaldi-coalitie (socialisten, liberalen, groenen en CD&V) stilaan op het juiste spoor lijken te belanden. "Een land waar de twee grootste partijen aan de kant geschoven worden, dat zie je nergens ter wereld."

Nochtans lag er een grote deal met de PS op tafel, "die sociaal-economisch evenwichtig was". "Daar zat een serieuze belastingsverlaging in voor ondernemend Vlaanderen, perspectieven op institutionele hervormingen, strenger migratiebeleid: da's een mooi pakket, dat durf ik verdedigen aan de Vlamingen."

Boeman Bouchez

Het liep volgens De Wever mis toen Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de nota kon inkijken. "Lachaert is dat beginnen torpederen vanaf de eerste dag. In het begin uit naïviteit, hij dacht dat daardoor zijn onderhandelingspositie beter werd. Hij heeft zich ook laten misleiden door [MR-voorzitter] Georges-Louis Bouchez, die een tegennota wilde schrijven."

Dat Bouchez met ons een omvorming van het land zou gaan onderhandelen: niemand kon dat geloven

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Die Bouchez is in de ogen van De Wever de grote boeman van paars-geel. "Die predikt een Belgicisme van de 19e eeuw, hij spreekt ook geen woord Nederlands, hij verheerlijkt de strijd van de Franstaligen in de periferie. Dat die man met ons een omvorming van het land zou gaan onderhandelen: niemand kon dat geloven."

(Lees verder onder de foto)

Egbert Lachaert (Open VLD), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) gaan nu vol voor Vivaldi.
CLI

Lachaert was in die context het "schoothondje van Bouchez", vindt De Wever. Het argument dat de MR wel een zusterpartij is van Open VLD noemt hij "quatsch". "Vorige zomer is de MR mij komen vragen om Open VLD aan de deur te zetten en hen niet mee te nemen in de Vlaamse regering, in de hoop makkelijker een akkoord te kunnen maken met de PS. Dat zijn dan die zusterbanden." Belangrijk om te weten: Bouchez was vorige zomer nog geen voorzitter bij MR.

Wat met de Vlaamse regering?

De Wever zegt dat hij bewust voor Open VLD koos in de Vlaamse regering, "ik dacht dat dat iets opleverde qua loyaliteit". "Om van daaruit de switch te maken naar paars-groen, Vlaanderen in de minderheid te stellen, vanuit een achterhaald Belgicisme weer op stap te gaan: Open VLD moet dat maar uitleggen aan zijn eigen basis. Lachaert is in zijn eigen partij verkozen tot voorzitter door te zeggen dat dat niet mocht gebeuren."

Wij zitten in de piepzak op dit moment

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Hij herhaalt daarom wat zijn partijgenoot Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei: "We gaan dat Vlaamse regeerakkoord moeten herbevestigen. Gelukkig is dat tot in het kleinste detail vastgelegd, toen was dat een hel, nu is dat een troef. Maar die loyaliteit aan dat regeerakkoord is één ding, de politieke loyaliteit zullen we nog moeten proeven. Wat blijft daarvan over? Maar je kunt moeilijk Vlaanderen in de onbestuurbaarheid storten omdat België geen democratie meer is."

Bekijk hier het hele interview met De Wever in "De zevende dag":

(Tekst gaat verder onder de video)

Videospeler inladen...

Quid N-VA?

Voor de N-VA zijn het in elk geval moeilijke tijden, geeft De Wever toe. "Ik denk dat men het leuk vindt dat de antipolitiek, met name het Vlaams Belang, fel opkomt. Want elke stem die daar zit, versterkt de positie van links, want die stemmen zitten in de schutskring (het cordon sanitaire, red.). Zouden die zetels van het Vlaams Belang operationeel zijn, dan zou dat een heel andere situatie zijn."

"Ik ben bijlange nog niet moegestreden. Maar we zitten in een heel moeilijke situatie met N-VA. Heel het systeem trekt nu samen rond Franstalig links en het antisysteem organiseert zich. Wij zitten daar pal tussen. Dat is een heel moeilijke plaats om ons te handhaven. Dus wij zitten in de piepzak op dit moment."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen