Archiefbeeld ter illustratie.

Koning fiets heerst: 1 op de 3 jongeren die vóór de coronacrisis met tram of bus naar school ging, fietst nu

1 op de 3 jongeren die vóór de coronacrisis met tram of bus naar school ging, doet dat nu met de fiets. Dat blijkt uit een bevraging van automobilistenorganisatie VAB. De fiets is zo, althans op dit moment, het vervoersmiddel bij uitstek voor de schoolgaande jeugd.

Vóór de coronacrisis begon gebruikte ongeveer een op de twee scholieren het openbaar vervoer om van en naar de school te gaan. "De vrees van VAB was dat die zouden overstappen op de auto", legt woordvoerster Joni Junes uit. "Maar gelukkig blijkt nu dat ze het advies om voor de fiets te kiezen hebben opgevolgd."

Een op de drie middelbare schooljongeren die normaal het openbaar vervoer gebruikt, is momenteel overgestapt op de fiets, zo leert een online enquête van de automobilistenvereniging bij 5.500 mensen. Iets minder dan de helft van die groep scholieren is het openbaar vervoer trouw gebleven. Een kleine minderheid, 16 procent, wordt op dit moment met de auto naar school gebracht. 

Jongeren die niet in een grote stad wonen of in de rand van die stad blijven wel vaker opteren voor het openbaar vervoer. Bij die groep scholieren zegt 45 tot 47 procent toch nog met bus of tram naar school te gaan, terwijl dat aandeel in en rond een grote stad rond de 40 procent schommelt.

(Lees verder onder de foto)

BELGA

De fiets heerst (voor even)

Die verschuiving zorgt er in elk geval voor dat je - althans op dit moment - bij jongeren kunt spreken van "koning fiets".  Waar vóór de coronacrisis ruim vier op de tien scholieren zeiden dat ze voornamelijk met de fiets naar school gingen, zijn er dat nu zes op de tien geworden. Vooral bus en tram zijn het kind van de rekening geworden.

"VAB vraagt nu ook aandacht voor de fietsveiligheid aan de schoolpoort en op de routes naar de scholen", zegt Junes. "Het is vooral aan de steden en gemeenten om te kijken hoe dat veiliger kan."

VAB vraagt nu ook aandacht voor de fietsveiligheid aan de schoolpoort en op de routes naar de scholen

Joni Junes, woordvoerster VAB

Overigens verwacht VAB dat de jongeren vanaf eind oktober, wanneer het winteruur ingaat, weer meer voor bus en tram zullen opteren. "VAB hoopt dat De Lijn tegen dan samen met scholen, gemeenten en steden een aangepast aanbod heeft uitgewerkt om tegemoet te komen aan die stijgende vraag naar openbaar vervoer."

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) laat intussen weten "te onderzoeken in welke mate de autobus- en autocarbedrijven kunnen ingezet worden voor het woonschoolverkeer om zo extra capaciteit te krijgen aan bussen en buschauffeurs".

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen