Brexitonderhandelaars David Frost en Michel Barnier
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Brexitonderhandelaar David Frost: "Het Verenigd Koninkrijk wordt geen vazalstaat van de Europese Unie"

Net voor de beslissende onderhandelingsronde over een nieuw handelsakkoord laat de Britse brexitonderhandelaar David Frost in zijn kaarten kijken. In een zeldzaam interview met de Mail on Sunday zegt hij dat het Verenigd Koninkrijk niet bang is om "weg te lopen" van de onderhandelingstafel zonder akkoord. 

"We willen dat de Europese Unie inziet dat we menen wat we zeggen en dat ze onze standpunten ernstig nemen." zegt brexitonderhandelaar David Frost in zijn eerste interview sinds zijn aanstelling in januari in de Mail on Sunday. Volgende week begint in Londen de 8ste en (in theorie) laatste onderhandelingsronde over het nieuwe handelsakkoord, dat ervoor moet zorgen dat de overgang na 1 januari vlot verloopt. Op 31 december eindigt immers de periode waarin het VK nog altijd alle Europese regels volgt.

Maar de gesprekken verlopen stroef en na 7 onderhandelingsrondes blijven er grote knelpunten bestaan. Die hebben te maken met toekomstige visserijquota, maar ook met de beslechting van geschillen en nieuwe Britse regels rond arbeid en subsidies. "We gaan geen bepalingen aanvaarden die ons vastzetten in EU-regelgeving om een "gelijk speelveld" te garanderen", zegt Frost, "we willen geen vazalstaat worden van de EU."

"In tegenstelling tot de vorige regering zullen wij nu niet als eerste met de ogen knipperen"

David Frost, brexitonderhandelaar

Aan Europese kant bestaat de vrees dat het Verenigd Koninkrijk een gevaarlijke concurrent wordt, als het land soepelere regels gaat invoeren op gebied van milieu, arbeidsvoorwaarden of staatssteun voor bedrijven. "De Britten blijven teleurstellen als het gaat om deze onderwerpen", zei Europees onderhandelaar Michel Barnier vorige week nog in Ierland. Tegelijkertijd blijft Londen ongehinderde toegang eisen tot de Europese eengemaakte markt.

(lees verder onder de foto)

"We zijn niet bang."

In de Mail on Sunday laat Frost verstaan dat de Britten hun hakken in het zand zetten. "In tegenstelling tot de vorige regering -van voormalig premier Theresa May- en tot het vorige onderhandelingsteam zullen wij dit keer niet als eerste met de ogen knipperen", zegt Frost. "We zijn een onafhankelijk land dat zijn eigen wetten wil bepalen. Dat is waar de Britten voor gestemd hebben, en dat is wat zal gebeuren aan het eind van dit jaar, "come what may".

Volgens Frost is het Verenigd Koninkrijk ook voorbereid op zo'n "no-deal brexit", ook al dreigt die samen te vallen met de verwachte tweede golf aan coronabesmettingen tijdens de wintermaanden. "We zijn daar absoluut niet bang voor" zegt hij in de Mail on Sunday. "We waren daar vorig jaar al op voorbereid en we zijn nu een versnelling hoger geschakeld."

"Als we voor eind december een handelsakkoord kunnen bereiken zoals we dat met Canada hebben gedaan, dan is dat prima" zegt Frost. "Als dat niet lukt, vallen we terug op regels zoals die ook gelden voor de handel met Australië, en ook daar zijn we helemaal klaar voor. We willen opnieuw controle over onze eigen grenzen, dat is het allerbelangrijkste."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen