Reddingswerkers Beiroet
AFP or licensors

Gespecialiseerd Chileens reddingsteam: "Geen teken van leven onder puin in Beiroet"

In de Libanese hoofdstad Beiroet is er geen signaal meer gedetecteerd van mogelijke overlevenden na de zware explosie in de haven vorige maand. Dat heeft het gespecialiseerd Chileense reddingsteam gezegd na een intense zoekactie. Vorige week had hun apparatuur nochtans wel een signaal opgepikt. 

Zo’n 50 reddingswerkers, onder wie een gespecialiseerd team uit Chili, hebben drie dagen lang gezocht naar overlevenden. Een speurhond had donderdag een teken van leven ontdekt onder het puin van een gebouw in de buurt Gemmayze. Het audiodetectieapparaat dat het team vervolgens gebruikte, detecteerde toen effectief een signaal van hitte of adem. Er was hoop ontstaan, maar na drie dagen intens zoeken, is er niets gevonden.

"Technisch gezien kunnen we zeggen dat er geen teken van leven is in het gebouw", zei Francisco Lermanda, de leider van het Chileense reddingsteam, de zogenaamde 'Topos' ('mollen' in het Spaans). "We hebben 95 procent van het gebouw gecontroleerd. Er kan een lichaam liggen, maar we hebben het alleszins niet gevonden."

Technisch gezien kunnen we zeggen dat er geen teken van leven is in het gebouw

Leider van het Chileense reddingsteam
Chileens reddingsteam in Beiroet
AFP or licensors

De signalen die we de afgelopen dagen hebben gedetecteerd waren afkomstig van de adem van reddingswerkers die al in het gebouw waren. "Omdat de apparaten erg gevoelig zijn, werd dit signaal mee opgepikt", zei Lermanda nog. Hij zei dat de focus nu ligt op puin ruimen.

Toch voegt hij nog toe: “We stoppen nooit met hopen, zelfs niet voor 1 procent om nog een lichaam te vinden”, aldus Lermanda. 

Bij de explosie vorige maand vielen bijna 200 dodelijke slachtoffers, meer dan 6.000 mensen raakten gewond en een groot deel van de stad werd verwoest.

Reddingswerkers Beiroet
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen