Videospeler inladen...

Wie gaat regering leiden? Preformateur Rousseau (SP.A) wil volgende week duidelijkheid, Bouchez (MR) pleit voor Wilmès

Tegen volgende week vrijdag, 11 september, moet er duidelijkheid zijn over wie de formateur van een nieuwe federale regering wordt, met andere woorden, over wie waarschijnlijk premier wordt. Dat heeft preformateur Conner Rousseau (SP.A) gezegd in "De zevende dag". Rousseau en zijn co-preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) brengen dan verslag uit bij de koning. George-Louis Bouchez (MR) wil dat de huidige premier en zijn partijgenote Sophie Wilmès (MR) aanblijft. 

Vrijdagmiddag bereikten Egbert Lachaert (Open VLD) en de zogenoemde Vivaldi-partijen (Open VLD, MR, PS, SP.A, Ecolo, Groen en CD&V) een doorbraak in de gesprekken over de vorming van een federale regering. Koning Filip stelde vervolgens Lachaert en SP.A-voorzitter Conner Rousseau aan als preformateur. Zij bekijken nu of een coalitie met die 7 partijen mogelijk is.

Volgende week vrijdag al, op 11 september, worden ze opnieuw bij koning Filip verwacht. Die zou dan een formateur moeten aanduiden die de regering vormt, met andere woorden, de man of vrouw die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid premier zal worden. En over die namen wordt al druk gespeculeerd. "Voor mij primeert vooral het project, en niet de postjes", zegt Rousseau op de vraag wie volgens hem premier moet worden. "Het belangrijkste is dat het iemand is die het project zal kunnen trekken."

"Ik mag hopen dat het niet altijd over de figuren gaat, het ontwarren van de inhoudelijke knopen zal de komende dagen primeren, maar uiteraard zal ook gesproken worden over wie dat project kan leiden. Vrijdag trekken we naar de koning, tegen die tijd moet duidelijk zijn wie dat zal worden."

Wie wordt premier? "Geen voorkeuren en geen veto's"

Een naam die circuleert voor het premierschap is die van Alexander De Croo (Open VLD). PS-voorzitter Paul Magnette schoof zichzelf naar voren als kandidaat omdat hij deel uitmaakt van de grootste politieke familie van het land (PS en SP.A, de socialisten, red).

"Het moet vooral een goede premier zijn", herhaalde Rousseau. "Iemand die het project kan leiden en gedragen wordt in beide landsdelen."

"Ik stel geen voorkeuren en geen veto's. Het lijkt mij normaal dat het iemand is uit de grootste politieke familie, maar voor ons is alles bespreekbaar." En wat als de premier niet uit de grootste familie komt? Komt Sophie Wilmès (MR) in aanmerking? "Dat maakt deel uit van de besprekingen."

Daar is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez alvast wel voorstander van. "Volgens mij is er 70 procent kans dat Sophie Wilmès premier blijft", zegt Bouchez in een interview op RTL-TVI. "Ze heeft genoeg argumenten om premier te blijven." Hij wijst ook op de linkse samenstelling van de coalitie. "Als we ook nog een linkse premier hebben... Op een gegeven moment moeten de liberalen ook garanties krijgen."  

"Geen vooruitzicht op succes op 17 september, dan verkiezingen"

17 september blijft de deadline voor de eigenlijke regeringsformatie. Na komende vrijdag zijn er dan nog maar enkele dagen om alles rond te krijgen. Volgens Rousseau moet dat lukken. Hij herhaalt wel wat hij er eerder al over zei: "Op 17 september moeten we minstens echt bezig zijn, moet er het vooruitzicht zijn dat het lukt. Als dat niet het geval is, dan vrees ik dat verkiezingen de enige optie zijn. Mensen zijn de politieke stilstand beu. Als er op 17 september geen uitzicht is, dan gaan we terug naar de kiezer. There is no way back."

Bekijk hier het volledige gesprek met Conner Rousseau in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen