Brusselaars sturen massaal nieuwe (vrouwen)namen in voor Leopold II-tunnel: in halve dag tijd al 1.500 suggesties

De oproep aan de Brusselaars om een nieuwe (vrouwen)naam in te sturen voor de Leopold II-tunnel, de langste tunnel in ons land, is een groot succes. In een halve dag tijd zijn al 1.500 voorstellen binnengekomen. En die voorstellen zijn heel divers: van de "Koningin Elisabeth-tunnel" tot de "Antoinette Spaak-tunnel". Voorstellen zijn nog de hele maand september welkom.

Vandaag is amper 6,1 procent van de Brusselse straten vernoemd naar een vrouw en daar wil het Brussels gewest verandering in brengen.

"We willen het onevenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke straatnamen in Brussel wegwerken", zegt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). "De Leopold II- tunnel is een zeer symbolische plek, en doordat het om een tunnel gaat, moet niemand van adres veranderen, wat de procedure vereenvoudigt. Bovendien wordt de tunnel gerenoveerd, een mooi moment voor een nieuwe start." 

Doordat het om een tunnel gaat, moet niemand van adres veranderen, wat de procedure vereenvoudigt

In de procedure voor de naamsverandering laat het Brussels gewest zich bijstaan door de Brusselaars. Die laatsten mogen voorstellen doen voor de nieuwe naam. "We hopen dat deze eerste participatieve stap zal leiden tot een groter bewustzijn over de nood om ook de straatnamen in de wijken te vervrouwelijken en om gemeentelijke of burgerinitiatieven aan te moedigen om veranderingen voor te stellen", zegt Nawal Ben Hamou (PS), staatssecretaris voor Gelijke Kansen. "We zijn er immers van overtuigd dat een gewest waarin er sprake is van meer gelijkheid mede tot stand komt via een vervrouwelijking van de openbare ruimte.” 

Al 1.500 voorstellen

De oproep is alvast een groot succes: in een halve dag tijd zijn er al 1.500 voorstellen verzameld. De voorstellen zijn zeer divers, zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "Ze kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Sommige mensen blijven binnen het koningshuis en denken aan een Koningin Elisabeth-tunnel. Een heleboel andere mensen willen eer betuigen aan mensen die onlangs gestorven zijn, vooral uit de cultuurwereld: aan Annie Cordy en Chantal Akerman bijvoorbeeld.Ook de betreurde politica Antoinette Spaak wordt genoemd. Dan zijn er ook nog een heleboel mensen die aan verzetstrijders uit binnen- en buitenland gedacht hebben: heel veel mensen suggeren Congolese verzetsstrijders."

Voorstellen zijn nog gedurende de hele maand september welkom via deze website of via het gratis nummer 0800 94 001, bereikbaar tussen 8u en 18u. Op basis van de inzendingen selecteert een comité van experten enkele namen waaruit de Brusselaars zullen kunnen kiezen. Het comité van experten bestaat uit leden van vrouwenrechtenorganisaties, leden van verenigingen gespecialiseerd in dekolonisatie van de openbare ruimte en twee gespecialiseerde academici. Na de stemming, die zal plaatsvinden in november, zal de nieuwe naam bekendgemaakt worden.

Meest gelezen