AFP or licensors

"Grand jury" van burgers onderzoekt of dood van zwarte Amerikaan Daniel Prude voor het gerecht moet komen

Een grand jury die bestaat uit een groep van burgers zal onderzoeken of de dood van Daniel Prude (41), een zwarte Amerikaan met geestelijke problemen, voor het gerecht moet komen. Prude overleed in maart bij een politie-interventie in Rochester, in New York, hij kreeg een zogenoemde spuugkap over zijn hoofd. De feiten dateren van maart, de beelden zijn deze week vrijgegeven.    

Eerder deze week raakte bekend dat Daniel Prude, een 41-jarige zwarte Amerikaan uit Rochester, New York, in maart om het leven kwam na een gewelddadige politie-interventie. Zijn familie had de politie opgeroepen omdat hij mentale problemen had en zich erg verward gedroeg.

Tijdens de interventie trok de politie een zogenoemde spuugkap over Prudes hoofd. Die kap moet agenten beschermen tegen het speeksel van een mogelijk door corona besmette arrestant. Zijn hoofd werd twee minuten tegen de grond gedrukt. De man overleed een week later in het ziekenhuis. Volgens het autopsierapport was de doodsoorzaak verstikking.

De arrestatie dateert dus al van maart, twee maanden voor het overlijden van George Floyd bij een politie-interventie, wat in de VS en daarbuiten het begin was van grote antiracisme-protesten. Zijn overlijden en de manier waarop dat gebeurde, raakte nu pas bekend doordat de beelden van de bodycams van de agenten deze week vrijgegeven zijn.

"Mensen verdienen de waarheid"

De beelden van Prudes arrestatie leidde tot protesten in Rochester. Volgens de Lovely Warren, de burgemeester van Rochester, vertellen de beelden een heel ander verhaal dan wat de hoofdcommissaris van de politie haar indertijd verteld heeft. Ze heeft zeven politie-agenten geschorst.

Een zogenoemde grand jury zal nu onderzoeken of de zaak voor het gerecht moet komen. Dat heeft de procureur van New York afgelopen nacht bekendgemaakt. Een grand jury is een groep burgers die moet beslissen of het parket voldoende bewijs heeft voor vervolging. "De familie van Daniel Prude en de bevolking van Rochester hebben veel pijn en angst meegemaakt. Mijn bureau gaat onmiddellijk maatregelen nemen om een grand jury op te richten als deel van ons onderzoek in deze zaak", zei procureur-generaal Letitia James.

Burgemeester Loverly Warren verwelkomde de beslissing, net als Andrew Cuomo, de gouverneur van New York. "De inwoners van New York verdienen de waarheid", schrijft hij op Twitter. Joe Prude, de broer van Daniel, is tevreden. "Ik ben hier heel blij mee. Al wil ik nog eerst afwachten tot ik de effectieve inbeschuldigingstelling en de vervolging van de agenten zie."

Meest gelezen