Radio 2

IJzerbedevaart viert 100ste verjaardag

Dit weekend is in Diksmuide en Steenkerke (Veurne) herdacht dat in 1920 de eerste IJzerbedevaart is gehouden. Dat is precies 100 jaar geleden.

De IJzerbedevaart is een jaarlijkse bedevaart ter nagedachtenis van de gesneuvelde Vlaamse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Die wordt jaarlijks in Diksmuide gehouden. 

Ooit trok de bedevaart tienduizenden mensen. Maar ondertussen verloor de bedevaart veel van haar pluimen na de tumultueuze editie van 1996. Toen bestormde het Vlaams Blok het podium uit protest tegen de linkse koers van het IJzerbedevaartcomité. Sinds enkele jaren komt er slechts een 200-tal toeschouwers opdagen. En door de coronacrisis waren er dit jaar nog minder mensen welkom. Alles was wel digitaal te volgen.  

Allereerste bedevaart in Steenkerke

De eerste IJzerbedevaart in  1920 was in Steenkerke. Daarom werd er vandaag op die militaire begraafplaats hulde gebracht aan de gesneuvelde soldaten. Waaronder frontsoldaat Joe Englisch. "Deze kunstschilder ontwierp de bekende zerkjes die je nu nog op begraafplaatsen terugvindt", zegt conservator Peter Verplancke van het Museum aan de IJzer, "met daarop geschreven AVVK (Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus). Het zijn net die zerkjes die aan de basis liggen van de vorm van de IJzertoren. Als we naar de IJzertoren kijken, zien we een groot grafzerk."

Tijdens de korte plechtigheid werden bloemen en enkele kransen neergelegd aan de graven van de gesneuvelde frontsoldaten. Zanger Willem Vermandere zorgde voor een muzikaal intermezzo.

Trouwens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) schonk voor de gelegenheid de medailles en oorkondes van wijlen zijn grootvader Martin Moesen aan het museum in de IJzertoren. Zijn grootvader vocht jarenlang als frontsoldaat aan het IJzerfront. In het museum loopt nu een nieuwe tentoonstelling rond de 100ste verjaardag van de IJzerbedevaart. 

Radio 2

Meest gelezen