Videospeler inladen...

Jacob Blake, die 7 keer in de rug geschoten werd, vanuit ziekenhuisbed: "We moeten onze levens veranderen"

In de Amerikaanse staat Wisconsin heeft de neergeschoten Jacob Blake vanop zijn ziekenhuisbed een boodschap opgenomen waarin hij mensen aanspoort om hun leven te veranderen. De korte video werd door de advocaat van Blake op Twitter geplaatst. Blake werd eind augustus 7 keer in de rug geschoten door een politieagent bij een interventie. Het was het zoveelste incident van buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. 

Vanuit zijn ziekenhuisbed doet de neergeschoten Jacob Blake een oproep. Hij herinnert iedereen eraan hoe kostbaar het leven is en hoe alles in een vingerknip van je afgenomen kan worden.

Ik heb 24 uur op 24 uur pijn. Het doet pijn om te ademen, het doet pijn om te slapen, het doet pijn als ik eet

Jacob Blake

“Je leven en niet enkel je leven, je benen, iets wat je nodig hebt om te bewegen en om vooruit te geraken in het leven, kan van je afgenomen worden in een vingerknip”, zegt Blake terwijl hij recht in de camera kijkt en met zijn vingers knipt om dit te benadrukken.

De gewonde Blake ligt in ziekenhuistenue in bed en vertelt verder: “Ik heb nietjes in mijn rug, nietjes in mijn buik, … Je wil dit niet meemaken”.

Hij richt zich aan jong en oud. “Ik heb 24 uur op 24 uur pijn. Het doet pijn om te ademen, het doet pijn om te slapen, het doet pijn wanneer ik van de ene naar de ander kant beweeg, het doet pijn als ik eet”, somt Blake op. “Alsjeblieft, ik zeg het je. We moeten onze levens veranderen.” 

Verlamd vanaf zijn middel

De 29-jarige Blake herstelt in het ziekenhuis van zijn verwondingen. Hij werd op 23 augustus zeven keer in de rug geschoten door een politieagent, dat gebeurde toen hij in zijn wagen wou stappen, voor de ogen van zijn drie kinderen, die op dat moment in de wagen zaten. De kinderen zijn drie, vijf en acht jaar oud. De politie werd opgeroepen omdat ze een melding had gekregen van een vrouw over een “ongevraagde aanwezigheid van een man op haar terrein".

Blake overleefde bij wonder de schietpartij maar hij is verlamd vanaf zijn middel. Zijn ruggenmerg is geraakt, bovendien werden verschillende wervels verbrijzeld, daardoor zal hij waarschijnlijk nooit meer lopen. Verschillende organen werden beschadigd zoals zijn maag, nieren en lever. Ook een groot deel van zijn darmen werden verwijderd, dat heeft zijn advocaat Ben Crump meegedeeld. 

Woede, frustratie en protest als gevolg

Het incident deed de gemoederen hoog oplaaien in de stad Kenosha. Na de dood van George Floyd, die in mei stierf door buitensporig politiegeweld, is dit het zoveelste gelijkaardige incident van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Woede, frustratie, protest en rellen volgden in de stad.  

Alsjeblieft, ik zeg het je. We moeten onze levens veranderen.

Jacob Blake

Blake roept dan ook vanuit zijn ziekenhuisbed op voor verandering. “Alsjeblieft, ik zeg het je. We moeten onze levens veranderen. We kunnen samenwerken, wat geld verdienen en alles makkelijker maken voor onze mensen, want er is zo veel tijd verspild”, besluit Blake.

Videospeler inladen...
AFP or licensors
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen