Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag stijgt, Studio Brussel-team in quarantaine na twee bevestigde besmettingen

Voor het eerst in weken stijgt opnieuw het gemiddeld aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen per dag. Volgens viroloog Marc Van Ranst komt dat omdat er de voorbije weken veel mensen zijn teruggekeerd van reis én omdat er een zekere coronamoeheid is bij de bevolking. Intussen moet ook het Studio Brussel-team in quarantaine omdat er twee bevestigde coronabesmettingen zijn bij de VRT-radiozender. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Studio Brussel in quarantaine na twee bevestigde coronabesmettingen

De VRT-radiozender Studio Brussel gaat in quarantaine nadat er de voorbije dagen twee bevestigde coronabesmettingen vastgesteld zijn. Uit voorzorg moeten alle medewerkers zich laten testen en in afwachting van de resultaten moeten ze thuis in quarantaine. Michèle Cuvelier presenteert het ochtendblok van thuis, Fien Germijns praat, net als eind vorige week al, het avondblok van thuis aan elkaar. De rest van de dag zal er non-stop muziek te horen zijn.  

Stijging in aantal nieuwe besmettingen volgens viroloog Van Ranst te wijten aan twee factoren: "Veel mensen zijn teruggekeerd van reis én er is coronamoeheid"

Voor het eerst sinds weken, stijgt het gemiddeld aantal nieuwe bevestigde besmettingen opnieuw licht. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. "Dit zat eraan te komen", reageert viroloog Marc Van Ranst in "De ochtend". "We zagen eerst een daling, die daling was goed, en plots ging die afvlakken, die daling werd kleiner en kleiner en opeens zit je op een plateau."

Van Ranst wijt de stijging aan twee factoren. "De eerste factor is het terugkomen van reizen. Er zijn honderdduizenden mensen de voorbije weken teruggekomen van reis, vaak uit gebieden zoals Frankrijk en Spanje, waar er meer coronavirus is dan bij ons. Dan krijg je een instroom van gevallen. De tweede factor is een zeker coronamoeheid. Men is die maatregelen beu. Er zijn een heleboel opiniestukken en open brieven over die maatregelen gekomen, daarin zegt men dat de maatregelen niet goed zijn en dat ze afgeschaft moeten worden. Dat heeft dus ook een zeker effect. Er is dus coronamoeheid die zorgt dat maatregelen minder gevolgd worden en dan vertaalt zich dat ook in de cijfers."

Bekijk hieronder de reactie van viroloog Marc Van Ranst uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Zeven nieuwe rode coronazones in Frankrijk

In Frankrijk zijn zeven nieuwe departementen toegevoegd aan het lijstje met rode coronazones. Dat brengt het totaal aantal departementen waar COVID-19 "actief circuleert" nu al op 28. Ook het Noorderdepartement, dat aan België grenst, kreeg zondag kleurcode rood.

Behalve het Noorderdepartement kregen ook Bas-Rhin, Seine-Maritime, Côte-d'Or, de twee departementen van Corsica in de Middellandse Zee en het overzeese departement Réunion code rood. Rijsel en omgeving, Rouen, Le Havre, Straatsburg en Dijon worden rode steden.

Gordelweek trekt ongeveer 4.000 deelnemers

"We zijn erg blij met de uiteindelijke opkomst van de Gordelweek", zegt Jo Van Vaerenbergh van vzw De Rand, de organisatie achter het jaarlijkse Gordelfestival. "Het was een uitdaging", vertelt Van Vaerenbergh, "maar we zijn uiteindelijk erg blij met het totaalresultaat. Tot en met deze middag telden we ongeveer 4.000 deelnemers." Door de huidige coronacrisis werd het Gordelfestival omgevormd tot een Gordelweek: deelnemers konden gedurende de hele voorbije week verschillende parcours fietsen of wandelen in Huizingen, Vilvoorde of Overijse.

IJzerbedevaart viert 100ste verjaardag voornamelijk digitaal

Met een digitaal colloquium en de lancering van een documentaire over 100 jaar IJzerbedevaarten is dit weekend herdacht dat in 1920 de eerste IJzerbedevaart werd gehouden ter ere van kunstschilder Joe English.

De IJzerbedevaart is een jaarlijkse bedevaart ter nagedachtenis van de gesneuvelde Vlaamse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog die jaarlijks in Diksmuide gehouden wordt. Hiermee herdenken de Vlaams-nationalisten de boodschap van de Frontbeweging: Nooit Meer Oorlog, Zelfbestuur en Godsvrede, later door het organiserende IJzerbedevaartcomité hertaald naar Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid.

Willem Vermandere

Politie ontbindt manifestatie tegen coronamaatregelen in Brussel

In Brussel hebben deze namiddag vanaf 14 uur 300 tot 400 mensen geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Omdat veel manifestanten geen mondmasker droegen en zich ook niet hielden aan de afstandsregels, heeft de politie de manifestatie beëindigd. Dat zegt Olivier Slosse, woordvoerder van de politiezone Brussel/Elsene. Bij dat politieoptreden werden twee personen administratief aangehouden.

"Een groot deel van de manifestanten droeg geen mondmasker en overtrad de regels rond social distancing", zegt woordvoerder Slosse. "We hebben daarom een einde moeten maken aan de manifestatie en hebben de mensen die in overtreding waren geïdentificeerd en geverbaliseerd."

Bij het politieoptreden moest geen traangas ingezet worden. "We hebben verschillende waarschuwingen gegeven. We hebben herhaaldeljik gevraagd om de regels te respecteren en dus maskers te dragen en afstand te houden. Omdat er niet werd ingegaan op ons verzoek, hebben we een einde moeten maken aan de manifestatie."

De betoging was georganiseerd door Viruswaanzin, een groepering die zich verzet tegen de coronamaatregelen. De beweging manifesteerde eerder op 16 augustus voor de Financietoren en vraagt de stopzetting van de "vrijheidsberovende maatregelen om de verspreiding van Covid-19 te beperken, zeker gezien de normalisering van de huidige toestand in de ziekenhuizen".

Reisbureau naar Raad van State tegen rode zones

Een reisbureau is naar de Raad van State gestapt tegen de beslissing om niet-essentiële reizen naar landen in de Europese Unie mogelijk te maken behalve voor rode zones. Sinds vrijdag zijn Spanje en een groot deel van Frankrijk ingekleurd als rode zone. Dat was voor Damien Keutgen, zaakvoerder van reisbureau RTK Travel Center met vestigingen in Herve en Heusy, "de druppel die de emmer deed overlopen".

"De regering beseft niet in wat voor een dramatische situatie onze sector verkeert, zeker de onafhankelijke reisbureaus. We kunnen vandaag geen reizen meer verkopen, maar moeten wel onze kosten blijven betalen, zonder echte steun van de overheid", zegt de reisagent.

Volgens Keutgen heeft hij sinds de start van het systeem met de kleurcodes bijna 300 reizen moeten annuleren. Omdat heel Spanje en ook grote delen van Frankrijk rood kleuren, komen daar wellicht nog 26 andere annulaties bij. Een fors financieel verlies. Na de heropening van de grenzen begin juni heeft de regering "op twee weken tijd al ons werk weggevaagd door bepaalde landen rood te kleuren zonder enige rechtvaardiging", zegt Keutgen.

"Deze beslissingen ondermijnen het vrij verkeer van personen dat vervat zit in het Europees Verdrag", leggen de advocaten uit. "De gezondheidscrisis kan bepaalde beperkende maatregelen rechtvaardigen, maar dat kan niet tegen elke prijs en zeker niet zonder de wet te respecteren", klinkt het.

Morgen coronatest voor de renners in de Ronde van Frankrijk

Het vele publiek op de cols gisteren, sommigen zonder mondmaskers, is een thema in het peloton van de Ronde van Frankrijk. Ook omdat morgen op de rustdag er een coronatest is voor elke renner. "Er zou iets meer controle moeten komen op het publiek en dan komt het wel in orde", denkt Thomas De Gendt. 

Lees meer bij Sporza:

Meest gelezen