Mechelen promoot gratis treinrittenkaart bij kwetsbare inwoners

Omdat we worden aangespoord om in coronatijd in eigen land te reizen en om aan te tonen dat dat gerust met de trein kan, geeft de overheid aan iedereen een gratis twaalfrittenkaart van de NMBS. Uit de eerste cijfers blijkt dat die kaart gretig wordt aangevraagd. In Mechelen wil de partij Groen dat zeker kwetsbare mensen hiervan gebruik maken. Zij hebben vaak niet de middelen om op uitstap te gaan met de trein.

“De eerste 24 uur werd deze railpass al door een half miljoen mensen aangevraagd”, weet Groen-Kamerlid Kim Buyst. “Voor ons is het cruciaal dat deze maatregel ook mensen in kwetsbare situaties ten goede komt. De manier waarop de Hello Belgium Railpass moet worden aangevraagd kan voor sommige mensen best een hoge drempel zijn." De twaalfrittenkaart kan enkel online worden aangevraagd.

Mechelen gaat kwetsbare mensen extra informeren over de gratis rittenkaart en helpen bij de aanvraag

Mechels gemeenteraadslid Faysal El Morabet vult aan: “Mechelaars die in armoede leven of door de coronacrisis in een kwetsbare situatie terechtgekomen zijn, snakken misschien wel het meest van al naar wat vakantie. Via de Hello Belgium Railpass kan dat in eigen land op een budgetvriendelijke manier." De stad gaat die mensen extra informeren en ondersteunen. “Via ons uitgebreid netwerk van het Sociaal Huis in Mechelen, met daarin ook zeer betrokken armoedeorganisaties, verspreiden we het aanbod van de gratis Railpass maximaal en promoten we het extra bij mensen in een precaire situatie”, zegt Gabriella De Francesco, schepen van sociale zaken en welzijn (Groen). “In ons Sociaal Huis worden mensen ook geholpen bij het indienen van de aanvraag. Het toont ook meteen lokaal het belang aan van deze steunmaatregel. Elke Mechelaar kan via het Sociaal Huis of het Huis van de Mechelaar terecht voor hulp bij de aanvraag."

Meest gelezen