Meer dan 1.000 mensen uit cultuur- en evenementensector betogen in Brussel in "bubbels van 400"

In Brussel hebben vanmiddag meer dan 1.000 mensen uit de cultuur- en evenementensector aan de Kunstberg actiegevoerd. Ze vragen om meer redelijkheid bij de toepassing van de coronamaatregelen voor hun sector zodat ze opnieuw rendabel kunnen werken. 

De organisatoren hadden de deelnemers in "bubbels" van 400 mensen opgedeeld (het maximale aantal mensen dat op dit moment buiten een cultureel evenement mag bijwonen, red.) . "We stonden erop de veiligheidsvoorschriften na te leven en wilden vooral geen slecht beeld geven van onze sectoren die zo al voldoende karikaturaal werden voorgesteld", zegt Carl de Moncharline, een van de organisatoren. Het nummer "Alors, on danse" van Stromae weerklonk bij het begin van de samenkomst, maar de massa bleef symbolisch stijf bevroren staan.

Verschillende sectoren voor wie de band met het publiek essentieel is, waren vertegenwoordigd: discotheken, bioscopen, evenementen, circus, cultuur en horeca. Medewerkers uit die sectoren vertelden over de kwetsbare situatie waarin ze al maanden verkeren omdat hun sectoren niet voluit mogen heropstarten.

Het is al de zoveelste keer dat de sector protesteert tegen het feit dat de door het uitbreken van het coronavirus opgelegde beperkingen onvoldoende rekening houden met de werkbaarheid voor de getroffen sectoren en aanklagen dat ze te weinig perspectief bieden op langere termijn. 

Vandaag beklemtoonden velen nogmaals dat ze vinden dat hun professionaliteit niet erkend wordt. "Wij zijn wereldtop op het vlak van festivals en evenementen en dan zijn er virologen die dat eens helemaal gaan weerleggen, alsof wij een bende losbollen zijn", zegt een vrouw.  "Twee weken geleden is er in Engeland een evenement geweest met allerlei kleine eilandjes. Uiteraard is dat hier in België ook mogelijk, maar we moeten het wel mogen", aldus een andere medewerker uit de evenementensector. 

"Geen enkel kabinet dat naar ons wil luisteren"

Nog een vaak gehoorde klacht is het gebrek aan samenwerking met de politiek. "In de sport, daar wordt er gewoon samengewerkt met de kabinetten om mogelijkheden te creëren. Wat wij nu krijgen, is eigenlijk niks, er is geen enkel kabinet dat naar ons wil luisteren."

Cultuur vertegenwoordigt 5% van het bruto nationaal product. 

Carl de Moncharline

"We verwachten evolutie en kunnen werken mét het virus", vat Carl de Moncharline het samen. "Wij zouden graag de verschillende activiteitensectoren nieuw leven inblazen. Cultuur vertegenwoordigt 5 procent van het bruto nationaal product. We kunnen in ieder geval geen Nationale Veiligheidsraden meer hebben waar zelfs niet over ons wordt gesproken. Dit is niet aanvaardbaar. Er zijn duizenden mensen die in onnoemelijke moeilijkheden worden ondergedompeld en sommigen van hen zullen het niet overleven ... We willen dat de verantwoordelijken zich in de problematiek verdiepen. De sectoren moeten geleidelijk heropend worden. We zijn allemaal beroepsmensen en zijn in staat dat goed te doen", besluit hij.

Meest gelezen