Protest Hongkong
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Politie Hongkong arresteert 90 demonstranten die protesteren tegen uitstel verkiezingen

In Hongkong heeft de politie minstens 90 demonstranten opgepakt tijdens een betoging tegen het uitstel van de verkiezingen en tegen de omstreden Chinese veiligheidswet. De politie gebruikte ook traangas tegen de demonstranten. Vandaag zouden de parlementsverkiezingen plaatsvinden, maar ze werden uitgesteld door leider Carrie Lam vanwege het coronavirus. Critici zeggen dat Lam de verkiezingen heeft uitgesteld omdat ze vreest dat de oppositie veel terrein zou winnen. 

 Het besluit om de verkiezingen in Hongkong uit te stellen is een klap voor de pro-democratiebeweging, die had gehoopt op een historische meerderheid. In de Wetgevende Raad, zoals het parlement van Hongkong heet, wordt de helft van de leden verkozen en de andere helft benoemd. De benoemde leden gelden doorgaans als pro-Chinees. De verkiezing zou normaal vandaag plaatsvinden, maar werd nu voor een jaar uitgesteld. 

Zeker twee vooraanstaande activisten, Figo Chan van de groep Civil Human Rights Front en democratie-activist Leung Kwok-hung, behoren tot de minstens 90 mensen die werden opgepakt. De politie had gewaarschuwd om de oproerpolitie in grote aantallen in te zetten. Manifestanten die niet uiteen wilden gaan, werden bestookt met traangas. Volgens de politie hadden de manifestanten een wet op de openbare orde en bepalingen tegen het coronavirus overtreden.

Bekijk hier amateurbeelden van het politieoptreden en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Deze verkiezingen zouden de eerste zijn geweest sinds China in juni de omstreden veiligheidswet voor Hongkong aannam. Volgens critici is het uiteindelijke doel van die wet om een einde te maken aan de aparte status van de voormalige Britse kroonkolonie, die in principe een eigen parlement, vrijemarkteconomie en een onafhankelijke rechterlijke macht heeft. De regering van Hongkong beweert dat er geen politiek motief schuilgaat achter het uitstellen van de verkiezingen.


Sinds juni 2019 zijn er bijna wekelijks betogingen in Hongkong, ze zijn begonnen met protest tegen een omstreden uitleveringswet, die wet werd uiteindelijk ingetrokken. Maar de protesten zijn blijven aanhouden omdat pro-democratische aanhangers de toenemende invloed van China op Hongkong bekritiseren en vrezen. 

Protest Hongkong
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Protest Hongkong
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen